Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!
Asterakia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Ζώντας με ασφάλεια!

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1Ζώντας με ασφάλεια! Empty Ζώντας με ασφάλεια! Πεμ Σεπ 23, 2010 2:31 pm

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

Ζώντας με ασφάλεια! Domatio734653

Ένα βρεφικό ή παιδικό δωμάτιο για να γίνει χώρος ονείρων πρέπει να πληρεί μια βασική προϋπόθεση: να είναι ασφαλές για να φιλοξενήσει το παιδί σας. Για αυτό παράλληλα με τις ωραίες ιδέες πρέπει να εξετάσετε το τι εξασφαλίζει!

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι κίνδυνοι για ένα μικρό παιδί κρύβονται στο σπίτι, αφού άλλωστε εκεί περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Συχνά πολλοί από αυτούς δεν περνούν από το μυαλό των γονιών. Για αυτό καλό ειναι να προσέξετε ιδιαίτερα στο σχεδιασμό του παιδικού δωματίου. Ένας κανόνας προτείνει στους γονείς να πέσουν στα τέσσερα και να κάνουν έναν γύρο του σπιτιού, όπως θα έκανε ένα μωρό που μπουσουλάει. Αιχμηρές γωνίες, χαλιά, πρίζες, καλώδια, μικροί χώροι που μπορεί να σφηνώσει ένα παιδί είναι μερικές μόνο παγίδες που μπορεί να ανακαλύψετε. Ποιες άλλες πρέπει να αποφύγετε στο δωμάτιο του; Διαβάστε παρακάτω!

10 κανόνες για μωρά και παιδιά!

1. Το πάτωμα δεν πρέπει να έχει σκαλιά ή διαφορετικά επίπεδα, ώστε το παιδί να μην κινδυνεύει να χτυπήσει αν πέσει. Με άλλα λόγια, το δωμάτιο πρέπει να είναι μια ενιαία επιφάνεια, καθαρή από διάφορα αντικείμενα που μπορούν να τραυματίσουν το παιδί. Η επιλογή για την τοποθέτηση ενός αντιολισθητικού χαλιού ή δαπέδου, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι παιδότοποι, θα κάνει τις πτώσεις πιο ακίνδυνες, ειδικά για τα βρέφη που πρωτοξεκινούν να στέκονται, οπότε συνεχώς πέφτουν.


2. Η κούνια ενός νεογέννητου δεν πρέπει να έχει παιχνίδια και μαξιλάρια όταν αυτό βρίσκεται μέσα, καθώς ενέχουν τον κίνδυνο ασφυξίας. Το βρέφος χρειάζεται μια σκληρή και ίσια επιφάνεια για να κοιμηθεί. Επιπλέον δώστε έμφαση ώστε τα κάγκελα της κούνιας να έχουν τέτοια απόσταση που να μην επιτρέπουν να σφηνώσει κάποιο μέλος του σώματος του, με κίνδυνο να τραυματιστεί.

3. Μη στερεώνετε αντικείμενα γύρω ή πάνω από το κρεβάτι του μωρού. Μουσικά περιστρεφόμενα, κουνουπιέρες και όλα αυτά τα χαριτωμένα αντικείμενα πρέπει να βρίσκονται σε τέτοια απόσταση από το μωρό, που να μην μπορεί να τα τραβήξει προς το μέρος του. Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά όσο μικρά κι αν είναι έχουν εκπληκτική δύναμη στα χέρια, για αυτό μην τα υποτιμάτε. Επιπλέον όταν αρχίζουν να στέκονται και να κρατιούνται από την κούνια μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε κρεμαστό αντικείμενο και κυρίως την κουνουπιέρα για να σκαρφαλώσουν έξω από την κούνια τους.

4. Καλό είναι να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στην κούνια και το πάτωμα, καθώς ένα μωρό που μπουσουλάει μπορεί να θελήσει να κρυφτεί, με αποτέλεσμα να σφηνώσει ή να τραυματιστεί. Αξιοποιήστε το χώρο με συρτάρια όπου θα αποθηκεύετε ακίνδυνα αντικείμενα, όπως πχ τα σεντονάκια του.


5. Δώστε προσοχή στο τι θα βάλετε στους τοίχους του δωματίου του και ειδικά πάνω από την κούνια ή το κρεβάτι του παιδιού. Ράφια με βαριά αντικείμενα δεν πρέπει να τοποθετούνται σε αυτό το σημείο και για το φόβο τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης, αλλά και για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο το παιδί να σκαρφαλώσει και να πιάσει κάτι. Τα ράφια πρέπει να είναι στερεωμένα πολύ καλά στον τοίχο. Μην κάνετε το λάθος να βάλετε διακοσμητικά από γυαλί και εύθραυστα υλικά.

6. Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι του παιδιού απέχει αρκετά από κουρτίνες και ηλεκτρικά καλώδια. Τα παιδιά έχουν την τάση να πιάνονται από τις κουρτίνες και να σκαρφαλώνουν γκρεμίζοντας μαζί και το κουρτινόξυλο. Παράλληλα τα καλώδια είναι επικίνδυνα αν το παιδί μπερδευτεί και πέσει.

7. Σε κάθε δωμάτιο πρέπει να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι ώστε στο τέλος της μέρας να κρύβονται όλα τα παιχνίδια των παιδιών, και, αν ξυπνήσουν τη νύχτα, το δάπεδο να είναι ελεύθερο για να περπατήσουν χωρίς να κινδυνεύουν να πέσουν ή να τραυματιστούν πατώντας κάτι.

8. Τα τζάμια στα παράθυρα πρέπει να είναι επάλληλα ή συρόμενα. Τα ανοιγόμενα προς τα μέσα δεν είναι καθόλου ασφαλή, γιατί, καθώς το παιδί σηκώνεται και κινείται μέσα στο χώρο, μπορεί να χτυπήσει στο κεφάλι. Οι τζαμαρίες πρέπει να είναι επικαλυμμένες με ειδική μεμβράνη που να συγκρατεί τα θραύσματα σε περίπτωση σπασίματος.

9. Απομακρύνετε κάθε είδους μικροσκοπικό και μυτερό αντικείμενο που θα μπορούσε να καταλήξει στο στόμα του παιδιού προκαλώντας του πνιγμό. Αυτό αφορά κυρίως τα βρέφη και τα παιδιά μέχρι την ηλικία του νηπιαγωγείου, όμως ποτέ δεν ξέρετε πότε θα αποφασίσει να εξετάσει δια.... στόματος, ακόμα και ένα παιδί σχολικής ηλικίας.

10. Τα κάγκελα του μπαλκονιού πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,10 μ. ώστε να είστε σίγουροι ότι το παιδί δεν θα μπορέσει να σκαρφαλώσει. Αυτό, βέβαια, δεν αρκεί. Πρέπει να έχετε τη βεβαιότητα ότι το παιδί δεν θα μπορέσει να μεταφέρει κάποια κούτα ή καρέκλα, που θα του επιτρέψει να υπερβεί το ύψος του μπαλκονιού. Επιπλέον, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε ειδική πλαστική σήτα από τη μια άκρη του κιγκλιδώματος ως την άλλη, ώστε το παιδί να μην μπορεί να βάλει τα χέρια, τα πόδια ή το κεφάλι του ανάμεσα στα κάγκελα.

SOS Tip
Όσο ασφαλές κι αν πιστεύετε ότι είναι το παιδικό δωμάτιο, τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεφεύγουν από την επίβλεψη σας. Γενικώς οι γονείς έχουν την τάση συχνά να υποτιμούν την εφευρετικότητα, τη δύναμη και την περιέργεια κυρίως των βρεφών (μετά τους 6 μήνες), με αποτέλεσμα συνηθισμένα αντικείμενα να γίνονται πηγή κινδύνου για αυτά.

Πηγή: περιοδικό Γονείς εν δράσει

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Παρόμοια θέματα

-

» Ζώντας με ένα κουνέλι

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης