Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Το νέο στοίχημα του 21ου αιώνα είναι το νερό

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin
«Το νερό είναι το πετρέλαιο του 21ου αιώνα» διατείνεται ο Αντριου Λιβέρης, διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης εταιρείας χημικών, Dow.
Ακριβώς όπως και το πετρέλαιο έτσι και το νερό θεωρείται ένα κρίσιμο λιπαντικό της παγκόσμιας οικονομίας. Ακριβώς, όπως συμβαίνει και με το πετρέλαιο, έτσι και οι προμήθειες σε νερό περιστέλλονται με καταιγιστικά γρήγορους ρυθμούς εξαιτίας της αστικοποίησης, της αύξησης του πληθυσμού και του δυτικού τρόπου ζωής της νέας μεσαίας τάξεως της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εξασθενήσει από τα επίπεδα ρεκόρ, αλλά οι ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα φρέσκου, καθαρού νερού δεν υποχωρούν. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση νερού διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια και θεωρεί ότι ο ρυθμός αυτός δεν αφήνει περιθώρια βιωσιμότητας του μοντέλου διαθεσιμότητας καθαρών υδάτινων πόρων. Αντίθετα με το πετρέλαιο, το νερό δεν έχει υποκατάστατο, ενώ η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα μοντέλα διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο συχνά φαινόμενα ξηρασίας. Η φρενήρης εκβιομηχάνιση ειδικά στις φτωχές χώρες προκαλεί σοβαρή μόλυνση των ποταμών και των λιμνών. Οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για τα βιοκαύσιμα έχουν αυξήσει τις εσοδείες των δημητριακών, τα οποία χρειάζονται πολύ νερό και σήμερα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καύσιμης ύλης και τροφίμων. Επιπλέον, οι υψηλές επιδοτήσεις του νερού σημαίνουν ότι το αγαθό αυτό πολύ συχνά υποτιμολογείται.

Οι συνθήκες αυτές θέτουν κατά κύριο λόγο σε κίνδυνο τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων αλλά και τις προοπτικές της βιομηχανίας. Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό σε μυριάδες προϊόντα, τα οποία τοποθετούνται στα ράφια των σουπερμάρκετ. H JP Morgan εκτιμά ότι οι πέντε παγκόσμιοι κολοσσοί στην παραγωγή τροφίμων και αναψυκτικών των Nestle, Unilever, Coca-Cola, Anheuser-Busch και Danone καταναλώνουν σχεδόν 575 δισεκατομμύρια λίτρα νερό τον χρόνο, το οποίο θα κάλυπτε τις ημερήσιες ανάγκες όλων των κατοίκων της γης.

Η γεωργία απομυζά το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων νερού, αλλά και η υψηλή τεχνολογία εξαρτάται από αυτό. Μόνο η παραγωγή ενός μικροσκοπικού εξαρτήματος σε έναν επεξεργαστή απαιτεί 13 κυβικά μέτρα νερού.

Πέραν της ποσότητας, σημασία έχει και η ποιότητα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το περίπου 90% των ποταμών πλησίον των αστικών περιοχών στην Κίνα έχουν μολυνθεί πάρα πολύ. Στην Ταϊπέι έχει απαγορευθεί η άντληση υδάτων από εταιρείες λόγω της λειψυδρίας. Κάποιες εταιρείες, όπως η Dow Chemical μειώνουν δραστικά τη χρήση νερού στην παραγωγή των προϊόντων τους, ενώ η Coca-Cola στα εμφιαλωτήριά της από την Μπογκοτά έως το Πεκίνο «φιλοξενεί» ψάρια στις υδατοδεξαμενές της, οι οποίες περιέχουν καθαρό, ανακυκλωμένο νερό. Οι κυνικοί κάνουν λόγο για κινήσεις βιτρίνας. Και η Coca-Cola και η Pepsi έχουν επικριθεί σφοδρά από ακτιβιστές, γιατί εξαντλούν τα υπόγεια ύδατα της Ινδίας, ώστε να παράξουν εμφιαλωμένα ποτά. Πάντως, ούτως ή άλλως, η μείωση στην κατανάλωση νερού δεν συμβάλει στην καλύτερη διαχείρισή του μόνον αλλά ωφελεί και τις εταιρείες, οι οποίες περικόπτουν τις δαπάνες απόκτησης και επεξεργασίας του.

Πηγή: www.medinfo.gr


_________________
Τα Αστεράκια στο Facebook
Το νέο στοίχημα του 21ου αιώνα είναι το νερό ABKop2Το νέο στοίχημα του 21ου αιώνα είναι το νερό N3m2p2

http://mammaelpress.blogspot.com
http://mammael.blogspot.com
http://homedesignbyelkal.blogspot.com
Να διαβάζετε τις ανακοινώσεις των διαχειριστών για την καλύτερη πλοήγηση σας στο forum!
Πριν δημοσιεύσετε ένα νέο θέμα σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει ήδη στο forum!
Να αναφέρετε πάντα την πηγή προέλευσης ενός άρθρου!
https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης