Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Μέτρα προστασίας για τα τελευταία άγρια άλογα

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin
Μέτρα προστασίας για τα τελευταία άγρια άλογα 5

Για σχεδόν πενήντα χρόνια, το νησάκι του Δέλτα του Αξιού ποταμού αποτελεί τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής αγρίων αλόγων, απογόνων των ήμερων αλόγων που χρησιμοποιούνταν στα χωριά της περιοχής για δουλειές αλλά και ως μεταφορικά μέσα. Μόνο που ως πραγματικοί φίλιπποι, λάτρεις δηλαδή των αλόγων, τα αφεντικά τους απέφευγαν να τα θανατώσουν. Προτιμούσαν να πηγαίνουν στο νησάκι και να τα αφήνουν εκεί ελεύθερα. Σήμερα στο νησάκι ζουν 67 άλογα, ο πληθυσμός τους όμως τα τελευταία χρόνια μειώνεται εξαιτίας κυρίως του άνθρακα, του θανάτου από τραυματισμούς αλλά και της κατά καιρούς αιχμαλώτισης φοράδων.
Επίσης
παρουσιάζεται έλλειψη τροφής, η οποία επιβεβαιώνεται από το γεγονός της από κοινού βοσκής των κοπαδιών.
Μέτρα για να ...βγαίνει ο χειμώνας:
Οι αιτίες του προβλήματος , αλλά και προτάσεις για την επίλυσή τους συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη "Πληθυσμός και προέλευση των αγρίων αλόγων του Δέλτα του Αξιού", της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Διάσωσης Αυτοχθόνων Φυλών, Αγροτικών και Οικόσιτων Κατοικίδιων Ζώων "Η Αμάλθεια".
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2008 για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα από επιστημονική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν η γεωπόνος Μυρτώ Κωνσταντινίδου, ο ιππολόγος Νίκος Κωστάρας και ο κτηνίατρος Κώστας Παπαϊωάννου.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου τα δημητριακά, βασική τροφή των αλόγων, μειώνεται δραματικά εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Έτσι τα άλογα αναγκάζονται να μετακινηθούν σε κοντινές καλλιεργημένες εκτάσεις προς αναζήτηση τροφής και όπως είναι φυσικό προκαλούν και ζημιές.
Οι ερευνητές προτείνουν τη δημιουργία φρακτών κάτω από τη γέφυρα της εθνικής οδού και στο δυτικό λόφο, καθώς επίσης και τοποθέτηση ζωοτροφών στην περιοχή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτά τα δύο μέτρα εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τα άλογα, αλλά δεν συνίσταται να τοποθετηθούν μόνιμα καταφύγια, καθώς θα κατακλυστούν από τα βοοειδή.
Τέλος υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα εφαρμογής πολιτικών ορθολογικής διαχείρισης του οικοσυστήματος του Δέλτα του Αξιού, καθώς και πρόγραμμα ελέγχων των νερών του για το ενδεχόμενο ύπαρξης τοξικών ρύπων, από τις εργοστασιακές μονάδες που λειτουργούν κατά μήκος του ποταμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια. sfokas@e-typos.com

Πηγή: i-diadromi.blogspot.com


_________________
Τα Αστεράκια στο Facebook
Μέτρα προστασίας για τα τελευταία άγρια άλογα ABKop2Μέτρα προστασίας για τα τελευταία άγρια άλογα N3m2p2

http://mammaelpress.blogspot.com
http://mammael.blogspot.com
http://homedesignbyelkal.blogspot.com
Να διαβάζετε τις ανακοινώσεις των διαχειριστών για την καλύτερη πλοήγηση σας στο forum!
Πριν δημοσιεύσετε ένα νέο θέμα σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει ήδη στο forum!
Να αναφέρετε πάντα την πηγή προέλευσης ενός άρθρου!
https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης