Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι πια όχι απλώς γεγονός, αλλά κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων. Το πόσο συνηθισμένοι όμως είμαστε στις χαμηλές θερμοκρασίες και το πώς αντιμετωπίζουμε τον κρύο αυτόν καιρό είναι άλλο θέμα. Κρύα χέρια, κρύα πόδια, περπατάμε αγκομαχώντας από τα πολλά ρούχα, έξω κρυώνουμε, στους εσωτερικούς χώρους “σκάμε”. Κι όμως υπάρχουν μικρά τρικ για να αντιμετωπίσουμε το κρύο, που, σε τελική ανάλυση, δεν είναι δα και τόσο τραγικό!
Καταρχήν το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι ότι ζούμε ή εργαζόμαστε σε πολύ ζεστούς χώρους. Η ιδανική θερμοκρασία για τους εσωτερικούς χώρους θεωρούνται οι 20 βαθμοί Κελσίου. Στο χώρο του μπάνιου ίσως 22, αλλά όχι παραπάνω. Είναι μεγάλο λάθος να ανάβουμε καλοριφέρ “στο τέρμα”, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες συχνά ευθύνονται για τα κρυολογήματά μας.
Ρυθμίστε σωστά τη θερμοκρασία των χώρων και ελέγξτε μήπως οι 20+ βαθμοί είναι πολλοί, δοκιμάστε μήπως οι 16 βαθμοί δημιουργούν πιο ευχάριστο περιβάλλον. Συμβουλή: Προσοχή! Όταν εγκαταλείπετε το σπίτι, μην κλείνετε εντελώς τη θέρμανση. Θα απαιτηθεί μεγαλύτερη ενέργεια για να αναθερμανθεί ο ψυχρός χώρος από ό,τι αν κρατούσατε το χώρο σε κάποια σταθερή θερμοκρασία. Η ενεργοποίηση / απενεργοποίηση του καυστήρα κοστίζει σε πετρέλαιο και συντήρηση.
Εξαερώστε. Όταν τα σώματα κάνουν περίεργους θορύβους, σημαίνει ότι υπάρχει αέρας στις σωληνώσεις και έτσι τα σώματα δε θερμαίνονται ομοιόμορφα. Ανοίξτε με ένα κλειδί προσεκτικά τη βαλβίδα εξαερισμού και εξαερώστε τα σώματα. Θα κατεβάσετε ως και 15% το κόστος θέρμανσης. Προσοχή όμως, βάλτε ένα πανί ή ένα κουβαδάκι από κάτω, διότι μερικές φορές βγαίνει το νερό με πίεση και αν είναι ανοιχτά τα σώματα το νερό θα είναι καυτό.
Κρατήστε ελεύθερα τα σώματα που πολύ συχνά είναι καλυμμένα από έπιπλα ή από κουρτίνες. Αυτά απορροφούν θερμότητα σε ποσοστό μέχρι 20%. Τοποθετήστε τα έπιπλά σας σε απόσταση 5 εκατοστών από τα σώματα και τους εξωτερικούς τοίχους, διότι μ' αυτόν τον τρόπο θα κυκλοφορεί καλύτερα ο ζεστός αέρας.
Να αερίζετε σωστά. Αν έχετε παράθυρο σε ανάκληση όλη την ημέρα σπαταλάτε ενέργεια. Καλύτερα να αερίζετε το χώρο αποτελεσματικά για αρκετά λεπτά της ώρας ανοίγοντας διάπλατα τα παράθυρα, έχοντας κλειστά σώματα. Θα πετύχετε οικονομία έως και 20%.
Φάρμακα - Γενικές συμβουλές:
α) Μην παίρνετε χάπια χωρίς να έχετε διαβάσει τις ενδείξεις και αντεδείξεις.
β) Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάποια φάρμακα.
γ) Τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.
Πηγή: woman-life.ucoz.com