Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!
Asterakia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Δουλεύεις έξυπνα ή απλώς σκληρά;

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

Δουλεύεις έξυπνα ή απλώς σκληρά; Workha-l

Ένα από τα πολυτιµότερα μυστικά για την ευηµερία, την επιτυχία και τη μείωση του καθηµερινού άγχους είναι να έχουµε ξεκάθαρες προτεραιότητες σχετικά µε όλα εκείνα που θέλουµε να επιτύχουµε. Πολλοί άνθρωποι µπερδεύουν την κινητικότητα µε την αποτελεσµατικότητα. Τρέχουν, κουράζονται, καταναλώνονται σωµατικά και ψυχικά και στο τέλος βρίσκονται σε δεινότερη θέση απ ότι ήσαν πριν ξεκινήσουν καν την προσπάθεια!

Κάποτε ο Φρανκ Σινάτρα, την παραµονή µιας συναυλίας του, έκανε κάποιες πρόβες.
Σε µια στιγµή τον πλησιάζει ένας τεχνικός και τον παρακάλεσε, αν µπορούσε να τον βοηθήσει να σπρώξουν ένα βαρύ πιάνο στην άκρη της σκηνής. Η απάντηση του Σινάτρα ήταν ένα µεγάλο κατηγορηµατικό και αποστοµωτικό «Όχι. δεν πληρώνοµαι για να σπρώχνω πιάνα!» Αν και φαίνεται απόλυτα εγωιστική και υπεροπτική η απάντηση αυτή, µε µια δεύτερη σκέψη, µπορεί κάποιος να καταλάβει πόση σηµασία έδινε ο µεγάλος αυτός καλλιτέχνης στην σωστή και αποτελεσµατική χρήση του χρόνου του.


Σε µια άλλη περίσταση, σε κάποιο σεµινάριο διαχείρισης χρόνου, ο παρουσιαστής χρησιµοποίησε µια καταπληκτική επίδειξη που είναι σίγουρο ότι αυτοί που το παρακολουθούσαν θα την θυµούνται για όλη τους τη ζωή. Στάθηκε λοιπόν ο άνθρωπος µπροστά στην οµάδα αυτή των ανθρώπων που το παρακολουθούσαν και είπε, «ώρα για ένα αίνιγµα.» Και µετά έβαλε πάνω στη έδρα µπροστά του ένα γυάλινο βάζο τεσσάρων περίπου λίτρων, µε φαρδύ λαιµό, έβγαλε καµιά δωδεκαριά πέτρες, µε την καθεµιά µεγέθους περίπου γροθιάς, και τις έβαλε τη µια µετά την άλλη προσεχτικά µέσα στο βάζο.
Όταν το βάζο γέµισε µέχρι επάνω, ρώτησε το ακροατήριο, «Είναι το βάζο γεµάτο;»
Όλοι στην αίθουσα φώναξαν «Ναι».

Εκείνος είπε, «Σοβαρά;» έσκυψε κάτω από την έδρα, ανέβασε ένα κουτί χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει σιγά-σιγά, κουνώντας ταυτόχρονα το βάζο για να πάει το χαλίκι παντού ανάµεσα στις πέτρες. Χαµογελώντας ρώτησε και πάλι «Γέµισε το βάζο;».
Αυτή τη φορά η τάξη έµεινε σιωπηλή, και µόνο ένας είπε, «Μάλλον όχι.»
«Ωραία !» είπε αυτός, έσκυψε κάτω από το τραπέζι, έφερε ένα κουβαδάκι µε άµµο κι άρχισε να την χύνει µε τρόπο που να πηγαίνει σε όλα τα σηµεία ανάµεσα στις πέτρες και στα χαλίκια. Και για άλλη µια φορά ξαναρώτησε, «Είναι το βάζο γεµάτο;»
«Όχι!» ξεφώνησε όλη η τάξη.
«Θαυµάσια!» είπε πάλι ο ίδιος, µετά πήρε µια κανάτα νερό κι άρχισε να το χύνει µέχρι που το βάζο ξεχείλισε.
Τότε κοίταξε το ακροατήριό του και ρώτησε, «Ποιο είναι το κεντρικό δίδαγµα αυτής της επίδειξης ;»
Ένας βιαστικός σήκωσε το χέρι του και είπε «Το δίδαγµα είναι ότι, άσχετα µε το πόσο γεµάτο είναι το πρόγραµµά σου, αν κάνεις µια γερή προσπάθεια µπορείς πάντα να παραχώσεις µερικά άλλα πράγµατα ακόµη σ’ αυτό !»
«Όχι,» απάντησε ο οµιλητής, «δεν είναι αυτό το θέµα.
Η αλήθεια που µας µαθαίνει αυτό το παράδειγµα είναι: Αν δεν βάλεις µέσα πρώτες-πρώτες τις µεγάλες πέτρες δεν πρόκειται να τις βάλεις ποτέ σου.»

Οι δυο αυτές ιστορίες µας δείχνουν πόση σηµασία έχει να µπορούµε να βάζουµε σωστές προτεραιότητες στη ζωή µας και στο χρόνο µας. Έχει σηµασία να θυµόµαστε πως αν παραµελούµε να βάζουµε τα πράγµατα, τις υποχρεώσεις και τις προτεραιότητές µας στη σωστή σειρά, τότε θα υποχρεωθούµε σε κάποιον άλλον να το κάνει για εµάς. Και το θέµα είναι δυστυχώς, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχοληµένοι στο να βάζουν µε τη σωστή σειρά τις δικές τους προτεραιότητες και όχι τις δικές µας. Γιατί γι΄ αυτούς οι προτεραιότητες δεν είναι παρά το σπρώξιµο ενός πιάνου που δεν τους ανήκει.
Έτσι, όσο πιο σύντοµα γίνεται, βρείτε το χρόνο να σκεφθείτε και να ξεκαθαρίσετε ποιες είναι οι «µεγάλες πέτρες» στη ζωή σας και στη δουλειά σας και µετά, ας τις βάλετε πρώτες στο δικό σας βάζο.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ικανότατοι και πάµπτωχοι, ενώ κάποιοι άλλοι, λιγότερο ικανοί, αλλά είναι επιτυχηµένοι και αποτελεσµατικοί σε οτιδήποτε κάνουν.
Ποια άραγε είναι η διαφορά των δυο αυτών κατηγοριών;

Iκανός είναι εκείνος που δουλεύει σκληρά, όχι απαραίτητα οργανωµένα, όχι απαραίτητα συστηµατικά, αλλά σκληρά. Ο ικανός “εργάτης” κάποιες φορές έχει και κάποιες φορές δεν έχει τα επιθυµητά αποτελέσµατα.

Αποτελεσµατικός είναι εκείνος που δουλεύει έξυπνα, πιάνει τους στόχους του, ελέγχει το χρόνο του, πάντα έχει χρονικά περιθώρια να ξεκουραστεί, να προπονηθεί, να εκπαιδευτεί. Το άγχος του είναι περιορισµένο και τα οικονοµικά του ανθηρά. Είναι εκείνος που βάζει “γκολ”. Είναι εκείνος που χειρίζεται τα σπουδαία χωρίς
να αγχώνεται από τα επείγοντα. Αποτελεσµατικός είναι εκείνος που κινδυνεύει πολύ λιγότερο, σε σχέση µε τον ικανό, από το να πάθει έµφραγµα και άλλες...ευγενείς ασθένειες !

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσµατα του ικανού ανθρώπου, στελέχους, επιχειρηµατία, εργαζόµενου, ή οικογενειάρχη είναι το επίκτητο χάρισµα να µπορεί να αξιοποιεί σωστά το χρόνο του. Σωστή διαχείριση χρόνου σηµαίνει σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων µας, που σηµαίνει σωστή διαχείριση της ζωής µας.

Η ζωή και η επιστήµη της ψυχολογίας καθηµερινά µας αποδεικνύουν ότι εκείνος που δεν διαχειρίζεται το χρόνο του σωστά έχει µειωµένη αίσθηση της αυτο-αξίας του. Γιατί; Γιατί απλά, δεν σκορπίζουµε αβίαστα κάτι που έχει αξία για µας. Με τη λογική αυτή, αν δεν προσέχουµε που, πως και µε τι είδους δραστηριότητες και ανθρώπους καταναλώνουµε το χρόνο µας, αυτό σηµαίνει ότι η ζωή µας δεν έχει και µεγάλη αξία για µας!

Η σωστή διαχείριση του χρόνου µας έχει να κάνει µε τη σωστή διαχείριση της ίδιας µας της ζωής. Αν χάσουµε χρήµατα, µετά από οικονοµική καταστροφή για παράδειγµα, οι πιθανότητες είναι να µπορέσουµε να ξανακερδίσουµε χρήµατα. Τα χρήµατα ξαναδηµιουργούνται. Όχι όµως, ο χαµένος χρόνος. Από τη στιγµή που γεννιόµαστε, ο χρόνος δουλεύει εναντίον µας, γι΄ αυτό και θα πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα φειδωλοί και ουσιαστικοί όσον αφορά τη σωστή ταξινόµηση των όσων κάνουµε.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να νοµίζουν ότι επειδή έχουν ένα βαρύ πρόγραµµα, αυτό σηµαίνει ότι έχουν ένα ουσιώδες πρόγραµµα. Ένα πρόγραµµα που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους. Κι΄ όµως αυτό είναι µεγάλο λάθος. Η ποιότητα της ζωής µας εξαρτάται από την έξυπνη διαχείριση του χρόνου µας και όχι από την ποσότητα της ενέργειας που θα καταναλώσουµε σε οτιδήποτε κάνουµε.

Γι΄ αυτό κι΄ εσείς φίλοι µου, αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας µάλλον θα πρέπει να µάθετε να χρησιµοποιείτε έξυπνα το χρόνο σας και να µην τον αφήνετε να ξεγλιστράει µέσα από τα χέρια σας χωρίς να αφήνει πίσω του τα καλύτερα του δώρα.

Πηγή: www.netfamily.gr

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Παρόμοια θέματα

-

» Έξυπνα σαν... τον άνθρωπο

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης