Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Τα κατοικίδια στην τρίτη ηλικία χρειάζονται φροντίδα

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin
Όπως και οι άνθρωποι, τα ζώα περνάνε από τα στάδια της ζωής, της ανάπτυξης, της ωριμότητας και της γήρανσης. Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο είναι συχνά ασαφής και οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν για να αναγνωρίσουν τα σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιό τους μεγάλωσε.
Τα γηρατειά δεν είναι ασθένεια

Λίγες δεκαετίες πριν τα κατοικίδια στην Ελλάδα δεν προλάβαιναν να γεράσουν. Η αλλαγή στις συνθήκες ζωής, η πρόοδος της κτηνιατρικής, αλλά και η αύξηση της ζωοφιλίας αύξησαν το μέσο όρο ζωής των ζώων. Η αλλαγή αυτή όμως δεν τροποποίησε το όριο πάνω από το οποίο ένας σκύλος ή μια γάτα θεωρούνται ηλικιωμένοι και είναι το 7ο έτος. Έχουμε λοιπόν πολύ περισσότερα ηλικιωμένα ζώα και πρέπει να μάθουμε καλύτερα τις ειδικές ανάγκες αυτής της ηλικίας.

Ποια σημεία χαρακτηρίζουν ένα ζώο ηλικιωμένο;
Όπως και οι άνθρωποι, τα ζώα περνάνε από τα στάδια της ζωής, της ανάπτυξης, της ωριμότητας και της γήρανσης. Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο είναι συχνά ασαφής και οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν για να αναγνωρίσουν τα σημάδια ότι το κατοικίδιό τους μεγάλωσε.

Οι εκφάνσεις της γήρανσης δεν είναι εύκολα αισθητές τα πρώτα χρόνια. Το πρώτο σημάδι της γήρανσης είναι μια γενική μείωση του επιπέδου δραστηριότητας. Υπάρχει τάση για ύπνο, μείωση του ενθουσιασμού για παιχνίδια και περιπάτους, μείωση ενδιαφέροντος για ότι συμβαίνει γύρω τους.

Τα ζώα γίνονται πιο ευαίσθητα στις ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας, και οι αισθήσεις τους εξασθενούν. Η απώλεια ακοής και η επιδείνωση της όρασης είναι συνέπειες της γήρανσης. Το δέρμα χάνει την ευκαμψία του και το τρίχωμα την στιλπνάδα του.

Το ηλικιωμένο ζώο αλλάζει τις συνήθειες του. Ασκείται λιγότερο, κουράζεται πιο εύκολα, κοιμάται περισσότερο. Είναι αβέβαιο για τη δύναμη του, γι' αυτό το λόγο επιζητεί περισσότερο την ανθρώπινη παρουσία, κάνει ακόμα και αταξίες που θα ταίριαζαν σε κουτάβι για να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μας. Αυτή η αλλαγή χαρακτήρα σημαίνει ακριβέστερα και από το όποιο χρονικό όριο το πέρασμα στην 3η ηλικία. Σε βαθύ γήρας τα ζώα απομονώνονται και λίγο ενδιαφέρονται για τις αλλαγές στο περιβάλλον τους.


Ποια ιδιαίτερα προβλήματα έχουν τα ηλικιωμένα ζώα;

Τα ηλικιωμένα ζώα γίνονται εύκολα υπέρβαρα ή και παχύσαρκα, γεγονός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εμφανίζουν προβλήματα με το στόμα τους - γρηγορότερα και σοβαρότερα όσα σιτίζονται με σπιτική διατροφή- που αν δεν διορθωθούν οδηγούν σε προβλήματα στο πεπτικό ή και την καρδιακή λειτουργία. Ιδιαίτερα για την καρδιά έντονος βήχας μετά τη σωματική άσκηση θα πρέπει να οδηγήσει γρήγορα το ζώο στον κτηνίατρο. Επίσης, απροθυμία του ζώου να ασκηθεί ή να κινηθεί μετά τον ύπνο είναι ενδεικτική προβλημάτων στις αρθρώσεις και πρέπει επίσης να προσεχθούν.


Ποια ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται;

Αν και η γήρανση είναι αναπόφευκτή, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων μπορούν να καθυστερήσουν την εκδήλωσή της με συνετή διαχείριση των ζώων όταν βρίσκονται στην ώριμη ηλικία. Οι ετήσιες επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι η αρχή ενός προγράμματος καλής υγείας.

Κάθε ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες του ζώου πρέπει να εξετάζεται με προσοχή. Η εύκολη ερμηνεία «γηρατειά» για κάθε πρόβλημα που δημιουργείται στερεί συνήθως από κτηνίατρους και ζώα πολύτιμο χρόνο στον οποίο αρκετά από τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν. Το ζώο στην 3η ηλικία έχει πολύ περισσότερους λόγους να επισκέπτεται τον κτηνίατρο. Αυτό όμως που συμβαίνει συνήθως είναι ότι η έλλειψη κινητικότητας - άρα και έκθεσης σε εξωτερικούς κινδύνους - των ζώων αποτρέπει τους ιδιοκτήτες τους από το να τα προσκομίζουν στα κτηνιατρεία για την ετήσια γενική εξέταση που συνοδεύει τον εμβολιασμό.

Η προσεκτική παρατήρηση των αλλαγών, η συνεργασία με τον κτηνίατρο, η γρήγορη προσαρμογή των συνθηκών στις οποίες ζει το ζώο ώστε να αντιστοιχούν στις ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικίας του μπορεί να βοηθήσει το ζώο να μακροημερεύει χωρίς προβλήματα.

Η καλή διατροφή είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία σε όλες τις ηλικίες, έτσι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις αμφίβολης ποιότητας ζωοτροφές. Η άσκηση επίσης είναι σημαντική για τη διατήρηση του ζώου σε καλή κατάσταση.

Πηγή: noikokyra.gr


_________________
Τα Αστεράκια στο Facebook
Τα κατοικίδια στην τρίτη ηλικία χρειάζονται φροντίδα ABKop2Τα κατοικίδια στην τρίτη ηλικία χρειάζονται φροντίδα N3m2p2

http://mammaelpress.blogspot.com
http://mammael.blogspot.com
http://homedesignbyelkal.blogspot.com
Να διαβάζετε τις ανακοινώσεις των διαχειριστών για την καλύτερη πλοήγηση σας στο forum!
Πριν δημοσιεύσετε ένα νέο θέμα σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει ήδη στο forum!
Να αναφέρετε πάντα την πηγή προέλευσης ενός άρθρου!
https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης