Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!
Asterakia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Ο οδηγός δράσης της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin
Από το 1996, όταν ξεκίνησε η µαζική παραγωγή µεταλλαγµένων προϊόντων σε ΗΠΑ, Καναδά και Αργεντινή, οι καταναλωτές έχουν καταφέρει να εµποδίσουν τα σχέδια των εταιριών που ήθελαν να κατακλύσουν την αγορά µε µεταλλαγµένα. Μπροστά όµως στις έντονες πιέσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη ανοίγει την πόρτα της στα µεταλλαγµένα. Από τον Απρίλιο είναιπολύ πιθανό να κάνουν την εµφάνισή τους µεταλλαγµένα προϊόντα στα ράφια των καταστηµάτων τροφίµων.

Πού κρύβονται τα µεταλλαγµένα;

Τα περισσότερα αγαπηµένα µας προϊόντα -σοκολάτες, µπισκότα, σάλτσες, κορν-φλεηκς, τσιπς, έτοιµα γεύµατα, παιδικές τροφές-περιέχουν σόγια, καλαµπόκι ή παράγωγά τους (όπως λεκιθίνη, φυτικά έλαια, άµυλο, γλυκόζη κ.α.) που είναι πιθανό να είναι µεταλλαγµένα. Από τις 18 Απριλίου του 2004, οι παραγωγοί τροφίµων είναι υποχρεωµένοι να αναγράφουν στον κατάλογο συστατικών των προϊόντων τους αν περιέχουν ή προέρχονται από µεταλλαγµένους οργανισµούς.

Το µεγαλύτερο πρόβληµα όµως εντοπίζεταιστα προϊόντα που δε θα φέρουν σήµανση (όπως γάλα, αυγά, κρέας κ.λ.π.), αν και για την παραγωγή τους είναιπολύ πιθανό να έχουν χρησιµοποιηθεί µεταλλαγµένες ζωοτροφές. Στην Ελλάδα, το 80% της σόγιας και του καλαµποκιού που ειγάγεται χρησιµοποιείται σε ζωοτροφές και σηµαντικό µέρος του είναι µεταλλαγµένο.

Προσοχή: το κρέας, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκοµικάπροϊόντα δε θα φέρουν σήµανση!

Ποια είναι η λύση;

Για µία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν καλλιέργειες µεταλλαγµένων φυτών, εµπορικές ή πειραµατικές, η λύση είναι απλή: να σταµατήσουν οι εισαγωγές µεταλλαγµένων στη χώρα µας. Χιλιάδες καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη θα χρησιµοποιήσουν τη δύναµη τους καιθα συµµετάσχουν στην πιο µεγάλη κινητοποίηση ενάντια στα µεταλλαγµένα. Σε αυτή την κινητοποίηση θα πάρουν µέρος επίσης δίκτυα, οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών. Η δράση σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να στείλετε ένα µήνυµα στους παραγωγούς τροφίµων ότι τα µεταλλαγµένα δεν έχουν καµία θέση στην αγορά. Μόνο αν δράσουµε όλοι µαζί µπορούµε να εξασφαλίσουµε ένα µέλλον ελεύθερο από µεταλλαγµένα!

Τα 10 Βήµατα για να διώξουµε τα µεταλλαγµένα

1. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες µε τα ψιλά γράµµατα.

2. Αν δείτε κάποιο µεταλλαγµένο προϊόν, σηµειώστε τα στοιχεία του (τη µάρκα, το όνοµα του παραγωγού, τη διεύθυνση του σούπερ-µάρκετ καιτην ηµεροµηνία που εντοπίσατε το προϊόν).

3. Επικοινωνήστε µε τον προϊστάµενο του σούπερ-µάρκετ και απαιτήστε να µην εµπορεύονται µεταλλαγµένα προϊόντα.

4. Αν αγοράσετε κατά λάθος ένα µεταλλαγµένο προϊόν, επιστρέψτε το και ζητήστε την αντικατάστασή του από µη µεταλλαγµένο.

5. Επικοινωνήστε µε τη βιοµηχανία τροφίµων και διαµαρτυρηθείτε. Συνήθως, στις συσκευασίες των προϊόντων αναγράφεται η γραµµή χωρίς χρέωση για τους καταναλωτές και η διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρίας. Χρησιµοποιείστε τα!

6. Υποστηρίξτε τους βιοκαλλιεργητές και τους αγρότες που αντιτίθενται Υποστηρίξτε τους βιοκαλλιεργητές και τους αγρότες που αντιτίθενταιενεργά στην καλλιέργεια των µεταλλαγµένων. Προτιµήστε τα βιολογικά προϊόντα! Κυκλοφορούν ήδη σε δεκάδες καταστήµατα και σούπερ-µάρκετ.

7. Ενηµερώστε συγγενείς, φίλους και γνωστούς σας για τη µεγαλύτερη κινητοποίηση που έγινε ποτέ ενάντια στα µεταλλαγµένα και προτρέψτε τους να δράσουν.

Ειδικά για τα ζωικά προϊόντα:

8. Απαιτήστε (από τις βιοµηχανίες τροφίµων και τα σούπερ-µάρκετ), τα αυγά, το γάλα, το κρέας, να παράγονται χωρίς τη χρήση µεταλλαγµένων ζωοτροφών. Και σε αυτή την περίπτωση, στις συσκευασίες αναγράφεται η γραµµή χωρίς χρέωση για τους καταναλωτές και η διεύθυνση τηςιστοσελίδας της εταιρίας.

9. Απαιτήστε από τις βιοµηχανίες παραγωγής ζωικών προϊόντων (γαλακτοκοµικά, κρέας, αυγά) να ελέγχουν το σύνολο των ζωοτροφών που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Προσοχή: Ακόµα και αν καθαρίσουµε από τα µεταλλαγµένα συστατικά όλα τα προϊόντα, η µεταλλαγµένη σόγια και το µεταλλαγµένο καλαµπόκι θα συνεχίσουν να καταλήγουν στις ζωοτροφές. Η κινητοποίησή σας ειδικά για τα ζωικά προϊόντα είναι απαραίτητη για να απαλλαγούµε οριστικά από τα µεταλλαγµένα!

10. Σε κάθε περίπτωση, ενηµερώστε µας για τα αποτελέσµατα της δράσης σας µέσω e-mail στο gpgreece@diala.greenpeace.org µέσω fax στο 210 38 04 008, ταχυδροµικά στη διεύθυνση Ζωοδόχου Πηγής 52γ, Αθήνα, 10681, τηλεφωνικά στο Δίκτυο Καταναλωτών: 210 38 38 990

Πηγή: ecocrete.gr


_________________
Τα Αστεράκια στο Facebook
Ο οδηγός δράσης της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα ABKop2Ο οδηγός δράσης της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα N3m2p2

http://mammaelpress.blogspot.com
http://mammael.blogspot.com
http://homedesignbyelkal.blogspot.com
Να διαβάζετε τις ανακοινώσεις των διαχειριστών για την καλύτερη πλοήγηση σας στο forum!
Πριν δημοσιεύσετε ένα νέο θέμα σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει ήδη στο forum!
Να αναφέρετε πάντα την πηγή προέλευσης ενός άρθρου!
https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης