Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!
Asterakia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Φονική η ρύπανση της Αθήνας

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1Φονική η ρύπανση της Αθήνας Empty Φονική η ρύπανση της Αθήνας Τρι Σεπ 08, 2009 10:15 am

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

Περισσότεροι οι πρόωροι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης



Τα μικροσωματίδια δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα και επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των Αθηναίων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως μειώνοντας τις εκπομπές των PM10 σωματιδίων στα 20 μg/m3 (που είναι και το όριο της ΕΕ για το 2010) θα προλαμβάναμε 5.066 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο! Η έρευνα APHEIS, που πραγματοποιήθηκε σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις, δείχνει ότι μια αντίστοιχη μείωση των PM2,5 στα 15 μg/m3 θα εξοικονομούσε ακόμη 2.704 ζωές και θα αύξανε κατά έναν ολόκληρο χρόνο το προσδόκιμο επιβίωσης των 30άρηδων της πρωτεύουσας! Η έρευνα που έγινε σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις κατατάσσει την Αθήνα τρίτη σε σωματιδιακή ρύπανση, με πρώτο το Βουκουρέστι.

Ακόμη και ο χρόνος που μένει κανείς κολλημένος στην κίνηση έχει σημασία. Δύο ώρες «σταμάτα-ξεκίνα» μέσα στο αυτοκίνητο διπλασιάζει την πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή την επόμενη ημέρα, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, ενώ δεκαπέντε λεπτά έκθεσης στα μικρότερα σωματίδια είναι αρκετά για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπρουκ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Μετά τα γονίδια και το lifestyle, δηλαδή το τι τρώμε και το πόσο ασκούμαστε, οι επιστήμονες θεωρούν παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά την ίδια την… αναπνοή, όταν αυτή γίνεται στο επιβαρυμένο με μικροσωματίδια περιβάλλον των πόλεων. Αρκεί μια άνοδος 10 μg/m3 των ΡΜ10 σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ώστε να αυξήσει -την ίδια μέρα της υπέρβασης και την επομένη- τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρδιαγγειακές αιτίες, κατά 0,5-1%, και τη θνησιμότητα από παρόμοιες αιτίες κατά 0,8%, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος APHEA που συντονίζει το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κ. Κατσουγιάννη, Γ. Τουλούμη, Α. Καρακατσάνη, Ε. Σαμόλη, Α. Αναλυτή). Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι μέσες τιμές σωματιδιακής ρύπανσης που καταγράφονται στην Αθήνα είναι σταθερά πάνω από το τρέχον όριο της Ε.Ε. (40 μg/m3) και το «όριο συναγερμού» των 50 μg/m3, φτάνοντας στο κέντρο της πόλης ακόμη και τα 150 μg! «Η μακροχρόνια έκθεση στη σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε αυξημένη θνησιμότητα και μετρήσιμη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης», τονίζει η καθηγήτρια του Τμήματος Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Αθηνών, κ. Κλέα Κατσουγιάννη, σημειώνοντας ότι σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται «οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα ή με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο (π.χ. έμφραγμα, ισχαιμική νόσο του μυοκαρδίου)».

Ανάλογα είναι τα στοιχεία που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μελέτη του Χάρβαρντ σε 6 αμερικανικές πόλεις δείχνει ότι οι άνθρωποι ζουν λιγότερο όταν κατοικούν σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, ενώ έρευνα σε 250 μητροπολιτικές περιοχές έδειξε ότι κάθε έξαρση στα επίπεδα της μόλυνσης ακολουθείται υποχρεωτικά από ανάλογη έξαρση στις καρδιοπάθειες.

Από τους 250.000 αιφνίδιους θανάτους από καρδιακές αιτίες στις ΗΠΑ, οι 60.000 αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, ένας νέος κλάδος της Καρδιολογίας έχει αναδυθεί διεθνώς και ονομάζεται Περιβαλλοντική Καρδιολογία.

Ενας από τους βασικότερους «εκπροσώπους» του κλάδου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιούισβιλ, δρ Αρούνι Μπατναγκάρ, αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του καρδιαγγειακού κινδύνου στις αλδεΰδες. Σύμφωνα με αυτόν, αυτές οι ουσίες έχουν διπλά αρνητικό ρόλο: αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα ενώ παράλληλα ενεργοποιούν τα ένζυμα που δημιουργούν την αθηρωματική πλάκα.

ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ


Πηγή: http://agkyrovoli.forumotions.net

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης