Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!
Asterakia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Εσωτερική αναζήτηση

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1Εσωτερική αναζήτηση Empty Εσωτερική αναζήτηση Τρι Οκτ 12, 2010 10:23 am

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

Εσωτερική αναζήτηση 91464

Η µεταφορά των φυτών στο εσωτερικό του σπιτιού είναι ίσως η πιο κοινή στρατηγική για να αντιµετωπιστούν οι βροχές και οι χαµηλές θερµοκρασίες του φθινοπώρου και του χειµώνα. Είναι, ωστόσο, η καλύτερη;

Βάζουµε στοίχηµα ότι η πρώτη σκέψη που σας περνάει από το µυαλό, προκειµένου να προστατεύσετε τα φυτά σας από το κρύο, είναι να τα µεταφέρετε µέσα στο σπίτι, σωστά; Και θα το διανθίζαµε λέγοντας ότι αποτελεί µια από τις καλύτερες κινήσεις που θα µπορούσατε να κάνετε, αν µας είχατε διαβεβαιώσει ότι θα φροντίσετε να εξασφαλίσετε ορισµένες προϋποθέσεις. Στο εσωτερικό του σπιτιού σίγουρα µπορείτε να διασφαλίσετε την κατάλληλη θερµοκρασία για την ανάπτυξη των φυτών σας. Ωστόσο, ενδέχεται να χάσετε κάποιες άλλες παραµέτρους, όπως η υγρασία και ο φωτισµός, τις οποίες θα πρέπει να τις ρυθµίσετε µόνοι σας.

Πέρα βρέχει
Το σηµαντικότερο πρόβληµα που µπορεί να αντιµετωπίσουν τα φυτά µέσα στο σπίτι είναι η έλλειψη υγρασίας, τόσο στην ατµόσφαιρα όσο και στο έδαφος. Τα κλιµατιστικά, τα αερόθερµα, αλλά και η θερµότητα που εκπέµπουν οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όταν λειτουργούν, ξηραίνουν την ατµόσφαιρα στα δωµάτια, µε αποτέλεσµα πολλά φυτά να αρχίζουν να χάνουν τα φύλλα τους. Για να το αντιµετωπίσετε, µπορείτε κατ’ αρχάς να αποµακρύνετε τις γλάστρες τους από τις εστίες θέρµανσης. Έπειτα, συνηθίστε να ψεκάζετε τα φύλλα τους µία φορά κάθε δύο ή τρεις µέρες µε σκέτο νερό. Αν, πάλι, δεν έχετε χρόνο για κάτι τέτοιο ή δεν θέλετε να γεµίζετε το χώρο µε νερά, µπορείτε να γεµίσετε ένα πλατύ πήλινο δοχείο µε νερό και να το αφήσετε δίπλα στις γλάστρες. Καθώς το νερό θα εξατµίζεται, θα υγραίνει τοπικά την ατµόσφαιρα.

Περισσότερο φως
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε στο θέµα του φωτισµού. Ο ανεπαρκής φωτισµός έχει ως αποτέλεσµα φυτά µε ψηλόλιγνους χλωρωτικούς βλαστούς, ενώ η πολύωρη έκθεση στο φως µπορεί να εξαντλήσει το φυτό. Τοποθετήστε, εποµένως, τα φυτά σας σε ευήλια δωµάτια. Αν τα τοποθετήσετε δίπλα σε παράθυρο, φροντίστε να µην πέφτουν άµεσα πάνω τους οι ακτίνες του ήλιου –ας «φιλτραριστούν» πρώτα µέσα από τις κουρτίνες. Αν τα κουφώµατά σας δεν έχουν καλές µονωτικές ιδιότητες, θα ήταν καλό, γενικά, να τοποθετήσετε τα φυτά σας σε µια απόσταση από το παράθυρο και όχι πολύ κοντά, διότι οι αυξοµειώσεις της θερµοκρασίας που παρουσιάζονται εκεί µπορεί να τα επηρεάσουν αρνητικά. Στην περίπτωση που ο χώρος σας δεν είναι αρκετά φωτεινός, µπορείτε να στραφείτε στον τεχνητό φωτισµό. Προσέξτε µόνο η έκθεση σε αυτόν να µην ξεπερνάει σε διάρκεια τη συνιστώµενη τιµή για κάθε είδος.

Καθαρές υποθέσεις
Και τώρα, στα κοπιαστικά και, ως εκ τούτου, δύσκολα. Το καθάρισµα των φύλλων από τη σκόνη και η αφαίρεση των ξεραµένων βλαστών ή λουλουδιών είναι υποχρέωσή σας, τόσο για λόγους αισθητικής όσο και για να προφυλάξετε τα φυτά σας από επιδροµές φυτοπαθογόνων οργανισµών. Θα πρέπει, λοιπόν, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, να περνάτε τα φύλλα των φυτών σας µε ένα βρεγµένο πανί. Αν τα φύλλα είναι µικρά και πολυάριθµα, µπορείτε να µεταφέρετε τη γλάστρα στο µπαλκόνι µία φορά στις 10 ή 15 µέρες και να τα ψεκάζετε µε άφθονο νερό µέχρι να φύγει η σκόνη. Ίσως έχετε ακούσει ότι παλιότερα πέρναγαν τα φύλλα των φίκων µε γάλα, µπίρα ή λάδι, για να γυαλίσουν. Θα σας συνιστούσαµε να µην ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, γιατί κλείνουν τα στοµάτια των φύλλων και δηµιουργούνται προβλήµατα στο φυτό. Αν, ωστόσο, σας αρέσει να βλέπετε γυαλιστερά φύλλα, µπορείτε να καταφύγετε σε ένα ειδικό προϊόν για αυτή την περίπτωση. Θα το βρείτε σε σουπερµάρκετ και σε κέντρα µε είδη κήπου.

Πείνασε κανείς;
Το πρώτο πράγµα που σας συµβουλεύει ένας γεωπόνος το φθινόπωρο για τα φυτά στον κήπο είναι να µειώσετε τη συχνότητα των λιπάνσεων, προκειµένου να προετοιµαστούν τα φυτά για την αλλαγή των εποχών. Ωστόσο ο κανόνας αυτός τροποποιείται κάπως όταν πρόκειται για φυτά που προέρχονται από τροπικές περιοχές και τα οποία διατηρείτε µέσα στο σπίτι. Οι συνθήκες στο εσωτερικό του σπιτιού (ο φωτισµός, η θερµοκρασία) µοιάζουν µε τις συνθήκες που επικρατούν έξω την περίοδο που τα φυτά αυτά αναπτύσσονται, οπότε δεν θα πρέπει να σταµατήσετε τις λιπάνσεις. Απλώς, για να µην εκτίθεστε εσείς και η οικογένειά σας στα λιπάσµατα, φροντίστε την ηµέρα που θα ρίχνετε το λίπασµα να µεταφέρετε για λίγες ώρες το φυτό έξω από το σπίτι.

Κάποιος να τα στηρίζει
Πιστεύετε ότι, αφού έχετε µεταφέρει τα φυτά σας µέσα στο σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να στηρίξετε τους βλαστούς τους; Λάθος. Ορισµένα είδη, όπως το φιλόδεντρο και η σεφλέρα, που έχουν εναέριες ρίζες, χρειάζονται στήριξη και, µάλιστα, σε στηρίγµατα καλυµµένα µε βρύα, για να σας δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Τα στηρίγµατα που έχουν καλυφθεί µε βρύα βοηθούν και στην εξασφάλιση της απαιτούµενης υγρασίας. Μπορείτε να τα βρείτε στα κέντρα κήπου ή να τα κατασκευάσετε µόνοι σας, χρησιµοποιώντας έναν πλαστικό σωλήνα, βρύα και ασφαλώς σπάγκο. Για να τοποθετήσετε το στήριγµα, αφαιρέστε αρχικά λίγο χώµα από τη γλάστρα και παραµερίστε τις ρίζες που ενδεχοµένως βρείτε. Έπειτα τοποθετήστε το στήριγµα και καλύψτε µε χώµα µέχρι να σταθεροποιηθεί. Μην επιχειρήσετε να «καρφώσετε» το στήριγµα στο χώµα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα τραυµατίσετε τις ρίζες του φυτού. Αφού βεβαιωθείτε ότι το στήριγµα είναι σταθερό, αρχίστε να δένετε το βλαστό πάνω του. Για να µην τραυµατίσετε το βλαστό, µη χρησιµοποιήσετε κορδέλες για το δέσιµο. Προτιµήστε τους ειδικούς πλαστικούς συνδέσµους ή τους ειδικούς σπάγκους, τους οποίους θα βρείτε σε οποιοδήποτε φυτώριο ή κατάστηµα µε είδη κήπου.

ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΧΡΟΝΗ

Πηγή: www.myworld.gr

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

2Εσωτερική αναζήτηση Empty συστηνομαι Δευ Φεβ 07, 2011 12:56 pm

βουλακι


Star Members
Star Members

stars bounce
poli kalimera apo tin omorfi serres....xeromai poli pou irta stin parea sas...efxomai na ta leme kai na ta analioume olaaaa

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης