Λοιπον, ας πω κι εγώ τη γνώμη μου κι ελπίζω να μη σας φουντώσω κι άλλο
Εμένα προσωπικά αυτά τα "πρέπει" καθόλου δε μου αρέσουν, και ειδικά αυτά τα έτσι πρέπει, γιατί αλλιώς...
Οπότε ας αρχίσω απο αυτό, είμαστε Χριστιανοι; Ναι.
Πρέπει να κοινωνούμε; Ναι.
Πρεπει να εξομολογούμαστε; Ναι.
Οπότε πρεπει να είμαστε καλοί Χριστιανοί και να ακολουθούμε τις γραφές. Σωστά;
Οπότε σήμερα το πρωί ξυπναμε, η Αφροξυλάνθη ας πούμε είναι καλή Χριστιανή, Μεγάλη εβδομαδα, νηστεύει, εξομολογήθηκε, θα κοινωνήσει και επίσης δε νηστεύει μόνο απο κρέας αλλά και ως προς την ηθική πλευρά. Είναι ένας καλός άνθρωπος αλλά... εκτός απο το σπιτάκι της στο κέντρο έχει κι ένα εξοχικούλι, όπα αμαρτία, ο Χριστός είπε ο έχων δύο χιτώνες, να δίνει τον έναν, οπότε ας πάει σε καποιον φτωχούλι που δεν έχει στέγη και δεν έχει να πληρώσει νοίκι και να του το χαρισει. Σας φαίνεται υπερβολικό; Το λένε οι γραφές. Βγαίνει που λέτε για ψώνια και δεν ξέρει ποια παπούτσια και ποιο μπουφάν να βάλει... γιατί; Έχει πολλά, αμαρτία, να τα δώσει στους φτωχούς. Πάει λοιπόν στον κρεοπωληκαι παίρνει ένα κοτόπουλο και ένα κιλό κιμά, πλεονεξία... εδλω λαλλοι δεν εχουν να φανε και δεν σας πάω ως την Αϊτή και τη Σομαλία. Και μπορώ να πω πολλά ακόμη παραδείγματα... ας πούμε λοιπόν ότι έρχεται η ώρα να πάει να εξομολογηθεί, τι να εξομολογηθεί; Όλες τις προγαμιαίες σχέσεις της γιατί είναι αμαρτία, και μετά όλες τις επαφές μες στο γάμο της που δεν είχαν σκοπό την αποκτηση παιδιών, γιατί αλλιώς θα είχε καμία δεκαριά, εικοσαριά κουτσούβελα. Και για πείτε μου τώρα, αυτή την τελευταία αμαρτία πόσες φορές θα την ξανακάνει; Άρα γιατί να την εξομολογηθεί αφού είναι κάτι που δεν μετάνοιωσε και είναι ανέφικτο να μην το ξανακάνει... εγώ αυτά δε γουστάρω, καταλάβατε. Εϊναι εύκολη η θεωρία και τα λόγια, πρέπει να νηστεύουμε, να εξομολογούμαστε, να είμαστε καλοί με τον πλησιόν, δηλαδή να μην το σιχτιρίζουμε και στο τέλος είμαστε καλοί Χριστιανοί και κοινωνούμε... γιατί; Γιατί όλα αυτά μας είναι εύκολα; Είναι εύκολο να μη βρίσουμε το γείτονα και είμαστε καλοί; Εκει τελειώνει η καλοσύνη μας; Γιατί δεν είναι εύκολο να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και στον τραπεζικό λογαριασμό, άκους εκεί να τα μαζεύεις ενώ άλλοι τα έχουν ανάγκη, και να τον βοηθήσουμε ή να του δώσουμε το δεύτερο σπίτι μας, γιατί να νοικιάζει και να μη μπορεί να πάρει στα παιδάκια του ότι κι εμείς στα δικά μας , και να αμαρτάνουν και να ζηλεύουν απο τόσο μικρά; Μετά να τα πάμε για εξομολόγηση γιατί ο κόσμος είναι άδικος και το παιδάκι του γείτονα έχει πιο ωραίο ποδήλατο και τρέχει και το δικό μας παθαίνει κάθε μέρα φούιτ; Κι αυτές είναι σύμφωνα με το Χριστό οι αρχές της Χριστιανοσύνης, οποτε όλοι όσοι νηστεύουν, εξομολογούνται και κοινωνούν, εμένα προσωπικά δε μου φαίνονται και πολύ Χριστιανοί μιας και κάνουν πολλές αμαρτίες και άλλα πολλά και ακολουθούν ότι τους συμφέρει οπότε τι να λέμε τώρα, εμένα όλοι οι Χριστιανοί μου φαίνονται όλοι αλλιώς... και κανένας ουσιαστικά Χριστιανός, απλώς άλλοι περισσότεροι και άλλοι λιγότερο αμαρτωλοί. Και ενώ δε με νοιάζουν αυτά που λέγονται για τους παπάδες και τα λοιπά και μαύρα προβατα υπάρχουν παντού και δεν κρύβομαι πίσω απο τέτοιες δικαιολογίες. Δε μπορω να καταλάβω τις δικαιολογίες της εκκλησίας για να μπορεί να κάνει συστάσεις σε θέματα διατροφής - νηστείας, σε θέματα σεξουαλικής ζωής και προτιμήσεων, σε θέματα κλοπης και ψευτιάς και πείτε μου έναν παπά που να τολμλήσει να πει, έχεις δεύτερο σπιτάκι, δεύτερο αυτοκινητάκι, δεύτερα ρούχα, τρως πολλά χρήματα σε εστιατόρια... δώσε τα μισά απο αυτά σε όποιον φτωχλό θέλει και μείνει με τα απαραίτητα, είσαι διευθυνταράς και παίρνεις 3.000 ευρώ το μήνα και βάλε, δώσε στον απενταντι τα 1.000 γιατι αυτός παίρνει μόνο 700 και έχει και δύο παιδιά και δεν τα βγάζει πέρα, πιστέυετε θα ξαναπατήσει στην εκκλησία. Θα πει πάει το χασε ο πάτερ... γιατί; Γιατί οι εποχές μας δεν ακολουθούν τις γραφές και το έχουμε ρίξει στη θεωρία που δεν ποναει και δεν στοιχίζει... να έχεις λοιπον μια πολυκατοικία και αν δε σου δίνει κάποιος νοικάρης το νοίκι να τον πετάς στο δρομο με ευκολία, απολύτως λογικό. Αλλά νήστεψε όταν το λεέι η θρησκεία και μη βρίζεις, μη λες ψέματα, και αν κάνεις και κάτι εξομολογήσου το, κοινώνησε και τοτε είσαι καλος Χριστιανός και θα ακολουθήσεις το θελο στη Βασιλεία του στον ουρανό, στον Παράδεισο... κι εδώ λέω εγώ, πλάκα με κάνεις ρε φιλαράκι; Όπως λέμε και στη Θεσσαλονίκη, πώς θα περάσεις την πύλη, χωράει κοτζαμάν πλυκατοικία;
Σε όσους δεν άρεσε το χιούμορ μου, ειλικρινά λυπάμαι. Γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι τα σοβαρά θέματα δεν τα προσεγγίζουμε με χιούμορ αλλά εγω ετσι πιστεύω ότι είπα πολύ σοβαρά πράγματα αλλά ήθελα να το ελαφρύνω και λίγο γιατί στο κάτω κάτω της γραφής μόνο εγώ κι ο θεός ξέρω αν είμαι Χριστιανή ή κάτι άλλο... και το καθήκον μου δεν είναι να πω σε κανέναν αν είναι Χριστιανός ή όχι.
Σέβομαι τις απόψεις ολονων και συμφωνώ και διαφωνώ με όλους, αλλά αυτές είναι οι δικές μου αποψεις, ούτε του πνευματικού μου, ούτε της ενορίας μου αλλά ούτε και της μαμάς μου, της φίλης μου, του σχολείου μου...
Όσους στενοχώρησα και βρίσκω αντιθετους, ειλικρινά λυπάμαι αλλά... αυτά πιστεύω, αυτή τη στιγμή πάντα.