Δεν ξέρω πια Μαρία εννοείς Ελιζάκι αλλά εγώ νομίζω πως μπορώ να απαντήσω στο θέμα του θηλασμού, μιας και η συμφοιτήτρια και συντοπίτισσα και επίσης μωρομάνα Μαρία θα είναι μάλλον κι αυτή πολυάσχολη!!! Βάσω για τα δοντάκια έχω να πω πως κι ο δικός μου εδώ και σχεδόν δύο μήνες έχει φαγούρα και βάζει τα πάντα στο στόμα και του πήρα βολικές κουδουνίστρες, η πιπίλα του φέρνει αναγούλα και του αρέσει να τρώει τα χέρια του, τα ρούχα του και ότι βρει τέλος πάντων, τα ξύνει και στα δικά μου δάχτυλα, ο παιδίατρος μου είπε πως φουσκώνουν τα ούλα και προετοιμάζονται αλλά είναι ακόμη νωρίς και θα πρέπει να περιμένουμε, είναι φυσιολογικό, αν βγαλει δόντια θα το καταλάβω αμέσως μιας και θηλάζω γιατί θα με τσιμπήσει η μυτούλα που θα σκάσει. Όσο για τις πληγωμένες θηλές, τι μου θύμισες, πριν τρεις εβδομάδες είχα το τελευταίο κρούσμα εκεί που είπα πως ξεμπέρδεψα με αυτή την ευαισθησία. Εγώ προσωπικά έχω κάνει την πουρελάν πλούσια αλλά κατάλαβα πως θέλει να μένει το στήθος στον αέρα για λίγο να στεγνώσει και μετά να βάλω ξανα το επίθεμα και με τον καιρό, τρεις μέρες με μια εβδομάδα ανάλογα με την πληγή, γιατρεύεται. Εμένα κάνει κύστες, τι κύστες δηλαδή που είναι κανονικές φουσκάλες, σαν να με χτύπησε το παππούτσι και μετά ξφλουδίζει και αν δαγκώσει το σημείο που έφυφε η πετσούλα, τρέχει αίμα, κοίτα το αίμα δεν κάνει κακό στο παιδί (μη γίνεται και της πλημμύρας) να πιει λίγο με το γάλα, στην αρχή του θηλασμού που πονάει κιόλας αλλά μετά σταματάνε και τα δυο και ο πόνος και το αίμα, και στο τέλος μόνο ίσως σε ξαναπονέσει όταν αφήσει το στήθος, να βάζεις το μικρό σου δαχυλάκι, να μην το τραβάς. Εγώ δεν τον άφηνα να το τραβολογάει. Θέλει λίγο πείσμα και αντοχή στον πόνο και πιστεψε με μη βάλεις τίποτα, απο μόνο του θα γιατρευτεί. Τώρα, ο μικρούλης σου πιστεύω ότι περνάει τη φάση που λέγεται και "άλμα ανάπτυξης" και γίνεται πιο λιχούδης και λαιμαργος συνάμα το μπουκάλι τον κάνει τεμπελάκο και καλοπερασάκια και δεν θέλει να ζοριστεί, όσο στρίτζω και αν ακούγομαι, εγώ προτείνω άστον να κλάψει και θα πεινάσει και αν δει πως το μόνο που υπάρχει είνα αυτό, θα το δεχτεί. Είναι να το πάρει αποφαση, λαικά να σπάει ο τσαμπουκάς του που λέω κι εγώ για το δικό μου όταν γίνεται ιδιοτροπάκι, ας κλάψει και μισή ώρα, πως το γράφεις να μου πεις τώρα αυτό... κάντο και μετα θα πάρει το στήθος, γιατί αν του κάνεις το χατήρι, και θηλάζει πιο αραια, θα χαθεί και το γάλα σου και θα πάθεις υπογαλακταιμία, λιγότερη ζήτηση, λιγότερη παραγωγή που λένε, και μετά θα σταματήσει τελείως. Και όση ώρα και αν μείνει το γάλα στο στήθος δεν παθαίνει τίποτε και δεν αλλάζει η γεύση του, δεν είναι σαν του ψυγείου που μπαγιατεύει, σκέψου ότι τη νύχτα κάνουμε και έξι και παραπάνω ώρα να τα θηλάσουμε αλλά το πρωί ή μες στη νύχτα, το τρώνε με λαχτάρα. Και όταν θα αρχίσετε φρούτο σαν κι εμας ή και σουπίτσα αργότερα και αν τρώνε και γιαουρτάκι το απόγευμα, τότε θα γίνει ακόμη πιο αραιή η ανάγκη τους για γάλα ώσπου θα περιοριστεί στο πρωί - μεσημέρι - βράδυ, ή πρωί - βράδυ. Που εγώ έχω δύο φίλες που το συνέχισαν έτσι μέχρι που το μωρό τους έγινε 1,5 χρονών και άλλες και πολύ περισσότερο και έτσι θέλω και εγώ, ε αυτό το γάλα που μένει 12 ωρες μες στο στήθος και μαζεύεται, είναι το ίδιο καλό και μάλιστα ότι καλύτερο για τα μωρά μας για χίλιους δυο λόγους, και δεν θα μιλήσω για αντισώμτα και άλλα τέτοια αλλά προχθές η μαμά μου άκουσε και είδε για να είμαι ακριβής στην τηλεόραση να λένε πως τα μωράκια που θηλάζουν, το βάρος που προσλαμβάνουν είναι μυικός ιστός σε αντίθεση με αυτά που πίνουν ξένο γάλα και είναι περισσότερο λίπος. Οπότε αν έχετε και παραπανίσιο βάρος, ας είναι καλύτερα μυες. Εγώ θυμάμαι, και δεν κάνω πλάκα αλλά μιλάω πολύσοβαρά, την Ευγενία μέχρι που άρχισε να τρέχει και μου έγινε τσάκνο, μες στην κυταρρίτιδα και τα μπουτάκια της όλο τρύπες τρύπες, είχα φρικάρει και δεν ήταν παχουλό μωρό, κανονική πάνω στην μεσαία καμπύλη ανάπτυξης και πιο ψηλή, ενώ ο μπέμπης έχει απειροελάχιστη αν ζουλιχτεί κάπου, δεν ξέρω αν φταίει που είναι και αγόρι αλλά είναι γενικά πολύ σφιχτό μωρό και ενώ το βλέπεις και λες είναι κανονικος αδύνατος, αυτό που είπε ο παιδάτρος είναι τον πιάνεις, τον παίρνεις αγκαλιά και καταλαβαίνεις πως είναι καλό μωρό, βαρύ και γεμάτο, έχει και τις διπλίτσες στα μπουτάκια του, και όπως είπε, τώρα με τα φρουτάκια και τις σουπίτσες θα παχύνει για τα καλά!!! Αν έχεις κι άλλες απορίες και μπορώ να σου τις λύσω... πες ε;