Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Συμβουλές για μια υπέροχη κουζίνα

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1Συμβουλές για μια υπέροχη κουζίνα Empty Συμβουλές για μια υπέροχη κουζίνα Την / Το Δευ Νοε 30, 2009 4:35 pm

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin
Συμβουλές για μια υπέροχη κουζίνα Assets_LARGE_t_1181_10750677_type11393

Φωτισμός
Ο φωτισμός στην κουζίνα δεν είναι, ή μάλλον δε θα πρέπει να είναι μια απλή υπόθεση. Ο καιρός που το δωμάτιο αυτό προοριζόταν αποκλειστικά και μόνο για την «ευνόητη» χρήση έχει μάλλον περάσει. Η κουζίνα έχει έρθει πιο κοντά στην έννοιά της ως «εστία» λειτουργώντας περισσότερο ως χώρος συγκέντρωσης όλης της οικογένειας και λιγότερο ως παρασκευαστήριο γευμάτων και μόνο. Σε αυτό βέβαια έχει συμβάλει και η αλλαγή στην αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του σπιτιού που όλο και πιο συχνά θέλει την κουζίνα κομμάτι ενός μεγαλύτερου ενιαίου χώρου μαζί με το καθιστικό ή το σαλόνι. Στο γενικότερο, λοιπόν, θέμα του καλύτερου σχεδιασμού του χώρου, βασικό ρόλο παίζει ο φωτισμός, ο οποίος είναι ευνόητο ότι ξεπερνά το ζήτημα της λάμπας ή ποιας λάμπας.

Κατηγορίες φωτισμού

Ως ο πιο «παραγωγικός» τομέας του σπιτιού, η κουζίνα χρειάζεται πολύ καλό φως, στοιχείο που απαιτεί ειδικό σχεδιασμό και αφορά τρεις βασικές κατηγορίες: το γενικό φωτισμό, το φωτισμό εργασίας και το διακοσμητικό. Ξεκινώντας από το πρώτο, λοιπόν, μιλάμε για μια πηγή που γεμίζει ολόκληρο το χώρο χωρίς όμως να εστιάζει κάπου συγκεκριμένα. Κάτι δηλαδή που αφορά κυρίως την ατμόσφαιρα του δωματίου και μένει στο φόντο. Είναι παρών, αλλά καθώς «μπλέκεται» όμορφα με το φυσικό φως του δωματίου δε γίνεται πάντα αισθητός, αφήνοντας στον ήλιο τον πρώτο λόγο. Εκτός από ένα κεντρικό φωτιστικό, συνήθως περιλαμβάνει σποτάκια ή ράβδους φθορίου που τοποθετούνται πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Αν μάλιστα επιλεγεί μια πιο θερμή απόχρωση, το αποτέλεσμα προσθέτει στην ατμόσφαιρα και «μαλακώνει» τις σκιές, χαρίζοντας μια ευπρόσδεκτη αίσθηση θαλπωρής.

Στη συνέχεια έχουμε το φωτισμό εργασίας, ο οποίος έχει καθαρά λειτουργικό χαρακτήρα. Σκεφτείτε όλες τις φάσεις της μαγειρικής διαδικασίας, από την προετοιμασία των υλικών και την ανάγνωση της όποιας συνταγής μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή του μαγειρέματος ή του συμμαζέματος στο τέλος. Σε αυτή την «ιεροτελεστία» η κουζίνα πρέπει να νοείται ως εργαστήριο και ως τέτοιο θα πρέπει να φωτίζεται. Το λευκό φως, λοιπόν, που παρέχεται από ράβδους φθορίου που τοποθετούνται κάτω από τα ντουλάπια, πολύ κοντά στους πάγκους εργασίας ή το νεροχύτη, θεωρείται απαραίτητος «σύμμαχος» για ακόμη πιο δημιουργική και -γιατί όχι- ευχάριστη ενασχόληση.

Ενα ακόμα είδος είναι ο διακοσμητικός φωτισμός ή φωτισμός έμφασης, ο οποίος χρησιμοποιείται για να εστιάσει την προσοχή σε μεμονωμένα αντικείμενα. Είναι ιδανικός για το εσωτερικό επίπλων, όπως είναι οι βιτρίνες, καθώς τονίζει με πολύ όμορφο τρόπο τα σερβίτσια και τα διακοσμητικά, αλλά όχι μόνο. Είτε επιλέξετε να φωτίσετε μια εσοχή του τοίχου είτε το εσωτερικό του ταβανιού, αυτού του είδους ο φωτισμός, παρότι τελείως προαιρετικός, θα προσθέσει στο χαρακτήρα του χώρου, κάνοντάς τον λίγο πιο... ενδιαφέροντα. Ο,τι όμως κι αν αποφασίσετε, να θυμάστε ότι βασική προϋπόθεση για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα είναι όλα τα είδη φωτισμού να λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο ως προς τους διακόπτες, αφού η ανάγκη για το καθένα, άρα και η χρήση τους, είναι διαφορετική.

Οδηγός ασφαλείας

Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό θα ήταν κάθε επιλογή φωτισμού να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και ολοκληρωμένο σχεδιασμό από την αρχή με βάση τις ανάγκες και, φυσικά, το γούστο του καθενός. Πέρα από γενικές πληροφορίες που μπορεί να συλλέξει κανείς από μόνος του, θεωρείται απαραίτητη η συμβολή ενός ειδικού, ο οποίος θα δώσει μια πιο γενική εικόνα των προϊόντων σχετικά με την απόδοση, την οικονομία και τη χρήση. Ενας ακόμη βασικός παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη είναι η ασφάλεια. Κάτω από αυτό το πρίσμα, λοιπόν, οι διακόπτες και οι πρίζες στην κουζίνα δε θα πρέπει να τοποθετούνται πολύ κοντά στη βρύση, αλλά ούτε και στην ηλεκτρική κουζίνα όπου είναι πολύ πιθανό λόγω του νερού ή των υδρατμών να προκληθεί κάποιο βραχυκύκλωμα. Ενώ για να αποφευχθεί πιθανή υπερφόρτωση των πριζών με τη χρήση πολύπριζων και για λόγους φωτισμού, προτείνεται ειδικός σχεδιασμός και γι' αυτό το κομμάτι που αφορά μια πιο εξειδικευμένη ηλεκτρολογική προετοιμασία ως προς τις ασφάλειες, τα καλώδια και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Η επιλογή κατάλληλων λαμπτήρων με ενεργειακή απόδοση θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας σε ένα χώρο τόσο απαιτητικό, όπως είναι η κουζίνα.


Μια υγιής κουζίνα
Φανταστείτε μια κουζίνα σκοτεινή, στενή και αποκομμένη από το υπόλοιπο σπίτι. Μόνο ευχάριστη, φιλόξενη και δημιουργική δεν μπορεί να είναι, χάνοντας ουσιαστικά τα βασικά χαρακτηριστικά του χώρου που κανονικά λειτουργεί ως ο πυρήνας κάθε εστίας. Ρίξτε, λοιπόν, μια καλή ματιά στη δική σας κουζίνα και αποφασίστε μήπως χρειάζεται ένα... ανανεωτικό «χεράκι»! Αν τελικά αποφασίσετε να προχωρήσετε στην πράξη, το πρώτο βήμα είναι να σχεδιάσετε το δωμάτιο πολύ προσεκτικά και να δείτε το όλο project διαφορετικά, βάζοντας στο επίκεντρο της αλλαγής και τη δική σας υγεία. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειας προτείνουμε 6 απλά βήματα για να κάνετε την κουζίνα σας πιο υγιεινή.

1. Φως, περισσότερο φως

Η κουζίνα λειτουργεί στα περισσότερα σπίτια ως χώρος συγκέντρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο ευρύχωρη και καλοφωτισμένη είναι, τόσο πιο «επιτυχημένα» θα λειτουργεί. Γι’ αυτό τραβήξτε τις κουρτίνες και... καλωσορίστε το φυσικό φως. Αφήστε το παράθυρο ανοιχτό όσο περισσότερο μπορείτε. Και αν πάλι δείτε ότι αυτό δε φτάνει, μια πολύ καλή και πρωτότυπη πρόταση είναι να δημιουργήσετε ένα φεγγίτη στο πιο ψηλό σημείο του δωματίου. Εκτός από το φως που θα προσθέσει, σκεφτείτε και την υπέροχη, «μυστηριακή» αίσθηση που θα προσδώσει στο χώρο τις πιο σκοτεινές ή βροχερές μέρες του χρόνου. «Η επαφή με τη φύση επηρεάζει και τις διατροφικές σας επιλογές», λένε οι ειδικοί και πράγματι, τι καλύτερο από «χαρούμενες» και «φωτεινές» συνταγές στο πιάτο σας;

2. Fresh & tasty

Δημιουργήστε ένα όμορφο «σημείο αναφοράς» στο κέντρο της κουζίνας γεμίζοντας ένα μπολ με φρέσκα, πολύχρωμα φρούτα. Επισκεφτείτε το μανάβη, επιλέξτε τα πιο λαχταριστά φρούτα κάθε εποχής και αυτοσχεδιάστε! Μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πορτοκάλια, ροδάκινα και τόσα άλλα: η εικόνα και μόνο θα σας φτιάξει τη διάθεση. Για να μην αναφέρουμε φυσικά τα αυτονόητα οφέλη που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους από όλα τα μέλη της οικογένειας. Δεν υπάρχει πιο υγιεινή συνήθεια από την ένταξη των φρούτων στο καθημερινό διαιτολόγιο του καθενός μας.

3. Διάφανη αισθητική

Γυάλινα μπουκάλια, βάζα και δοχεία θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε τα υλικά φρέσκα, αλλά και τους πάγκους και τα ράφια σας πάντα όμορφα και τακτοποιημένα. Γεμίστε ένα τεράστιο βάζο με λεμόνια και χαρίστε στο δωμάτιο δροσιά και χρώμα. Φυλάξτε ξηρούς καρπούς, δημητριακά ή φασόλια σε ειδικά δοχεία, αλλά όχι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσετε τα τρόφιμα από τη σκόνη, τη ζέστη και την υγρασία, ενώ ταυτόχρονα, έχοντάς τα πιο «εκτεθειμένα», είναι και πιο εύκολα προσβάσιμα. Εκτός, όμως, από την πρακτική της αξία, μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και από διακοσμητικής άποψης, προσθέτοντας ενδιαφέρουσες πινελιές σε διάφορα σημεία του χώρου.

4. Κήπος εντός

Τα λουλούδια προσδίδουν πάντα μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας στο χώρο. Σκεφτείτε λοιπόν τι μπορεί να κάνει στην κουζίνα σας ένας μικρός, εσωτερικός... κήπος. Μη φανταστείτε βέβαια κάτι τρομακτικό! Μικρά, όμορφα, μυρωδάτα βότανα, όπως βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, δυόσμος, μαϊντανός κ.ά., είναι αυτό που λέμε «ό,τι πρέπει». Χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, σίγουρα θα ζωντανέψουν την κουζίνα σας γεμίζοντάς τη με φυσικά αρώματα, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν στις συνταγές σας το κάτι παραπάνω, γρήγορα και εύκολα! Από τη γλάστρα στην κατσαρόλα!

5. Τα σωστά εργαλεία

Οι κατάλληλες -κατά προτίμηση και καινούριες- συσκευές εγγυώνται τη μέγιστη έμπνευση στη μαγειρική σας τέχνη. Το ίδιο και τα σκεύη και τα εργαλεία. Γι’ αυτό στην περίπτωση της όποιας ανακαίνισης-ανανέωσης της κουζίνας σας, φροντίστε να δώσετε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το κομμάτι. Η πληθώρα μοντέλων σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές θα σας δώσει απεριόριστες δυνατότητες, η τελική επιλογή όμως θα πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές σας ανάγκες και στις αντικειμενικές λειτουργίες κάθε μοντέλου με βάση πάντα τον πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.

6. Εν τάξει

Μια καλά οργανωμένη κουζίνα δεν αφορά μόνο αυτά που πιάνει το μάτι. Δεν αρκεί να έχετε καθαρά και τακτοποιημένα τα ράφια και τις επιφάνειες που φαίνονται, αλλά να «παραμελείτε» τα ντουλάπια ή την αποθήκη σας. Ούτε φυσικά και το ψυγείο. Θυμηθείτε ότι η τάξη είναι βασική προϋπόθεση για την καθαριότητα, άρα και για την υγιεινή, και τελικά όχι τόσο δύσκολη όσο μπορεί να τη φαντάζεστε. Η πιο ενδεδειγμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λύση είναι να αγοράσετε ειδικά αποθηκευτικά καλάθια και κουτιά σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Χρησιμοποιήστε τα εντός και εκτός ντουλαπιών ή ακόμη και στο ψυγείο. Εκτός από την πρακτικότητα που συνεπάγεται, η αλλαγμένη εικόνα του χώρου σας σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Σημαντική, επίσης, λεπτομέρεια που δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπετε είναι η συντήρηση. Ο,τι «λήγει», χαλάει ή μυρίζει πετιέται εγκαίρως. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό στην κουζίνα από την όποια αίσθηση εκτός της φρεσκά-δας και της καθαριότητας.


Γευστικές απολαύσεις
Η σύγχρονη κουζίνα προσαρμόζεται σε κάθε είδους απαιτήσεις και ανάγκες για να απολαμβάνετε καθημερινά ένα σοφιστικέ, ελκυστικό και καλαίσθητο σύνολο.

Ultra natural

Ακολουθώντας τα παραδοσιακά πρότυπα, τα νέα εργαλεία μαγειρικής υποκλίνονται στη μαγεία της φύσης και συνδυάζουν τη χρηστική με την αισθητική τους πλευρά. Επιλέξτε τα σε ξύλο καρυδιάς ή ελιάς.

Ολα σε τάξη

Η κυρίαρχη τάση της σεζόν χαρακτηρίζεται από διάθεση απόλυτης οργάνωσης. Συρτάρια επενδυμένα με ειδικές βάσεις και θήκες από αλουμίνιο βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και σας λύνουν τα χέρια.

Μικρά και εντυπωσιακά

Το δυνατό χαρτί του new cook look φέρει την υπογραφή του σύγχρονου σχεδιασμού και υπακούει στους κανόνες του «less is more». Μικρές εστίες και άκρως minimal φόρμες κλέβουν την παράσταση και δημιουργούν παθιασμένους οπαδούς.

Ενας έξυπνος «πολυχώρος»

Η minimal τάση κυριαρχεί σε όλο το χώρο και τονίζεται μέσω της μονοχρωμίας και των πολυσύνθετων επίπλων. Επενδύστε σε μια μοντέρνα σύνθεση σε λευκό χρώμα, με κεντρικό «πρόσωπο» μια plasma TV και άφθονους αποθηκευτικούς χώρους, και μετατρέψτε την κουζίνα στο πιο δυναμικό και λειτουργικό δωμάτιο του σπιτιού.

Πηγή: new.e-go.gr


_________________
Τα Αστεράκια στο Facebook
Συμβουλές για μια υπέροχη κουζίνα ABKop2Συμβουλές για μια υπέροχη κουζίνα N3m2p2

http://mammaelpress.blogspot.com
http://mammael.blogspot.com
http://homedesignbyelkal.blogspot.com
Να διαβάζετε τις ανακοινώσεις των διαχειριστών για την καλύτερη πλοήγηση σας στο forum!
Πριν δημοσιεύσετε ένα νέο θέμα σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει ήδη στο forum!
Να αναφέρετε πάντα την πηγή προέλευσης ενός άρθρου!
https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης