Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!
Asterakia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Τι είναι η Τετραπληγία

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1Τι είναι η Τετραπληγία Empty Τι είναι η Τετραπληγία Πεμ Οκτ 29, 2009 10:51 am

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

Η Τετραπληγία δεν είναι αρρώστια αφού δεν εξελίσσεται. Εάν είσαι άρρωστος έχεις δυο δρόμους, ή προς την ίαση ή προς το θάνατο. Η Τετραπληγια είναι μια σταθερή κατάσταση που εξαρτάται από το είδος και το ύψος της βλάβης, και φυσικά δεν είναι κολλητική.
Όταν μετά από κάποιο τροχαίο ή άλλο ατύχημα αποκτήσεις κάταγμα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και δημιουργηθεί βλάβη στον νωτιαίο μυελό τότε κινδυνεύεις να μείνεις Τετραπληγικός. Η αυχενική μοίρα περιέχει επτά σπονδύλους. Ξεκινούν από την βάση του κρανίου (ινιακό οστό), με τους δυο πρώτους σπόνδυλους τον άτλα και τον επιστροφέα, ενώ καταλήγει χαμηλά του λαιμού και αρχή των θωρακικών σπονδύλων στον Α7 αυχενικό σπόνδυλο.
Το κάταγμα μπορεί να δημιουργήσει διάφορες βλάβες, και αυτό εξαρτάται από το είδος της βλάβης. Μπορεί δηλαδή να έχουμε συμπίεση ή αποκοπή του νωτιαίου μυελού. Το ύψος επίσης του κατάγματος παίζει μεγάλο ρόλο.
Στην περίπτωση που έχουμε συμπιεστικό κάταγμα, δηλαδή αν έχει εισχωρήσει ο σπόνδυλος εντός του νωτιαίου σωλήνα και πιέζει ελαφρά τον νωτιαίο μυελό (Ν.Μ.), έχουμε αρκετές ελπίδες βελτίωσης, εάν έγκαιρα κάνουμε σπονδυλοδεσία, αποσυμπιέζοντας τον Ν.Μ. Εάν έχουμε αποκοπή, δηλαδή όταν ο σπόνδυλος εισχωρήσει βαθιά εντός του νωτιαίου σωλήνα και έχει δημιουργήσει διατομή, (κόψιμο στα δυο του νωτιαίου), δεν θα υπάρξει αξιόλογη βελτίωση.
Έχει μεγάλη διαφορά και το ύψος της βλάβης, όσο πιο χαμηλά τόσο καλύτερα αφού κινείς περισσότερες μυϊκές ομάδες. Για παράδειγμα κάποιος που έχει κάταγμα στον Α5 μπορεί να κινεί τους δελτοειδείς και τους δικέφαλους των χεριών του, ενώ αν το κάταγμα είναι στον Α7 σπόνδυλο τότε θα κινεί μεγαλύτερη αμάδα μυών, τους δελτοειδείς, τους δικέφαλους, τους τρικέφαλους, τους βραχιονοκερκιδικους, τους καμπτήρες κ.α.
Τι είναι τώρα ο Νωτιαίος Μυελός (Ν.Μ.) και πόσο σημαντική είναι η σπονδυλική στήλη (Σ.Σ.); Ο νωτιαίος μυελός είναι ημι-υδάτινο σώμα που μέσα του υπάρχουν φλέβες, αρτηρίες και ένα μικρό σύμπαν από νεύρα τα οποία είναι αμφίδρομα. Μεταφέρουν δηλαδή πληροφορίες από το σώμα προς το εγκέφαλο το οποίο το ονομάζουμε αισθητικότητα (όπως τη ζέστη, το κρύο, τον πόνο, ή τη φαγούρα) ή την κινητικότητα των μυών, αυτή την φορά ανάποδα από τον εγκέφαλο στο σώμα.
Η σπονδυλική στήλη είναι αυτή που προφυλάσσει το νωτιαίο μυελό και έχει οβελιαίο σχήμα. Στην αυχενική μοίρα έχουμε λόρδωση, με τον κορυφαίο σπόνδυλο να εξέχει προς τα μπρος, στη θωρακική έχουμε κύφωση με τον κορυφαίο σπόνδυλο να κοιτά προς τα μέσα και ξανά λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα της.
Με λίγα λόγια η Σ.Σ. είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη του ανθρώπινου σώματος και αν παρομοιάσουμε τον εγκέφαλο με υδροηλεκτρικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας τότε η Σ.Σ. θα ήταν οι γραμμές μεταφοράς υπερύψηλης τάσης με τους πυλώνες, και τα νεύρα με τις απολήξεις τους, ως γραμμές διανομής με της γνωστές κολόνες των πόλεων.
Η Τετραπληγία σε σχέση με την φύση της βλάβης χωρίζεται στην πλήρη και στην ατελή. Στην πλήρη όπως είναι φανερό δεν έχουμε κινητικότητα από το επίπεδο της βλάβης και κάτω. Αν έχουμε ατελής τετραπληγία τότε μπορεί να έχουμε σημαντική κινητικότητα μεγάλης ομάδας μυών και κάτω από την βλάβη που εξαρτάται πάντα από το ύψος και από το είδος της βλάβης.
Μια ακόμη διάφορα ανάμεσα σε δυο Τετραπληγικούς είναι όταν και οι δυο έχουν συμπιεστικό κάταγμα αλλά διαφορετική βλάβη, ενώ ο ένας έχει τραυματιστεί περισσότερο τον κινητικό και λιγότερο τον αισθητικό νευρώνα, έχει αίσθηση στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος του, χωρίς να έχει και κίνηση ενώ μπορεί να έχει μεγαλύτερη βλάβη στο αισθητικό νευρώνα και μικρότερη στο κινητικό με αποτέλεσμα ακόμη και να περπατάει, αλλά να κινδυνεύει να τραυματιστεί σοβαρά χωρίς να το πάρει είδηση.
Η δική μου η περίπτωση είναι η πρώτη αφού δεν έχω κινητικότητα κάτω από το επίπεδο της βλάβης, έχοντας όμως αισθητικότητα .
Το πρόβλημα με την αισθητικότητα μου είναι ότι δεν είναι η ίδια παντού. Έτσι υπάρχουν σημεία που έχω υπαισθησία ή πλήρης αισθητικότητα με αποτέλεσμα να νιώθω σε πολλά μέρη του σώματος μου ταυτόχρονα και τα τέσσερα είδη αισθητικότητας (κρύου, ζεστού, πόνου και φαγούρας) και μιας μόνιμης αίσθησης μουδιάσματος και καψίματος.
Όλα αυτά μαζί μου προκαλούν αφόρητους πόνους που κανένα παυσίπονο δεν με βοηθά. Πολλοί τους ονομάζουν και πόνους φάντασμα για να δείξουν ότι δεν υπάρχει αιτία (όπως τον πόνο σε κάποιο ακρωτηριασμένο μέλος) ή νευρογενή πόνο.
Η διαφορά μεταξύ Παραπληγικού και Τετραπληγικού είναι ότι ο πρώτος έχει βλάβη κάτω από τον αυχένα με συνέπεια προβλήματα κινητικότητας στα κάτω άκρα, ενώ Τετραπληγικός έχει πρόβλημα στον αυχένα και δεν κινεί και τα τέσσερα άκρα.
Τώρα εάν η βλάβη βρίσκεται από τον Α3 σπόνδυλο και πάνω, τότε μιλάμε για θανατηφόρο βλάβη αφού διακόπτετε ακόμα και το κέντρο της αναπνοής. Λίγοι άνθρωποι έχουν επιζήσει μετά από τέτοια βλάβη. Ένας από αυτούς είναι ο ηθοποιός Ch.Rive χάρις της προσπάθειας ενός γιατρού που με πρακτικά μέσα δημιούργησε ένα χειροκίνητο αναπνευστήρα, ανοίγοντας επιτόπου τραχειοτομή.
Με λίγα λόγια η Τετραπληγία είναι μια δύσκολη κατάσταση που σε περιορίζει μόνο κινητικά, αφού ο εγκέφαλος δεν παθαίνει την παραμικρή βλάβη και χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να ξεφύγεις από την ανικανότητα και τις δυσκολίες.
Σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας ο Τετραπληγικός μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα χωρίς να χρειάζεται μεγάλη βοήθεια, για παράδειγμα αυτή η συμπαθητική ιστοσελίδα έχει κατασκευαστεί πλήρως από εμένα που είμαι σε κατάσταση υψηλής Τετραπληγίας .
Ένα ακόμη ενθαρρυντικό σε σχέση με την Τετραπληγία είναι ότι σήμερα γίνονται πολλά πειράματα για την δημιουργία καινούριων νευρώνων, ή την τοποθέτηση κάποιου τσιπ έτσι ώστε να διορθωθεί η βλάβη και να ξανά-περπατήσει το άτομο.
Τέλος θα ήθελα για άλλη μια φορά να πω ότι δεν είμαι γιατρός και ότι μπορεί να έχω κάνει και αρκετά λαθάκια στο παραπάνω κείμενο, γι’ αυτό καλό θα είναι για περισσότερες πληροφορίες να διαβάσετε κανένα ιατρικό βιβλίο. Σκοπός μου είναι να σας πληροφορήσω με λίγα και απλά λόγια τι είναι η Τετραπληγία, χρησιμοποιώντας λίγη από την πείρα μου ζώντας σε αυτή την κατάσταση.

Chondromatidis Christos
www.chrisxx.com

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης