Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!
Asterakia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Έβρος-Προστατευόμενη περιοχή

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

Ο νομός Έβρου ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση νομούς της Ελλάδας και ένας από εκείνους με την υψηλότερη βιοποικιλότητα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη γεωγραφική του θέση και στην παρουσία του ποταμού Έβρου δίπλα στις δασωμένες ανατολικές απολήξεις της Ροδόπης, στη μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα και τη μικρή επίδραση τους ανθρώπου.

Το 42% της έκτασης του νομού βρίσκεται κάτω από κάποιο καθεστώς προστασίας, μια και περιέχει δύο Εθνικά Πάρκα (Δαδιάς – Λευκίμης - Σουφλίου και Δέλτα Έβρου), δύο Τόπους Κοινοτικής Σημασίας και τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας. Στα πολύτιμα οικοσυστήματά του έχουν καταγραφεί αρκετά ενδημικά είδη φυτών (ιδιαίτερα στη Σαμοθράκη), πάνω από 320 είδη πουλιών, περισσότερα από 65 είδη θηλαστικών και υψηλές πυκνότητες από πολλά είδη ερπετών και αμφίβιων. Ο νομός αποτελεί επίσης κόμβο ενός μείζονος μεταναστευτικού διαδρόμου για τα πουλιά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Δέλτα του Έβρου είναι ίσως ο σημαντικότερος υγρότοπος για τη μετανάστευση και τη διαχείμαση των πουλιών στην Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται στο συνδυασμό των φυσικών τους χαρακτηριστικών με τη γεωγραφική του θέση. Τμήματά του είναι χαρακτηρισμένα ως Εθνικό Πάρκο, Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας (Ραμσάρ). Περιέχει ποικιλία δελταϊκών οικοτόπων, σημαντικά βοσκοτόπια, φυσικά ιχθυοτροφεία, μεγάλη ποικιλία υδρόβιων οργανισμών, πληθυσμούς αναπαραγόμενων σπάνιων πουλιών και αρκετά σχετικά απρόσιτα μέρη. Θεωρείται ο τελευταίος καλός κυνηγότοπος για τα υδρόβια πουλιά στην Ελλάδα. Στον υγρότοπο λαμβάνει χώρα γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία (γλυκών υδάτων, λιμνοθαλασσών, θαλάσσια, ερασιτεχνική και επαγγελματική), κυνήγι, περιβαλλοντική εκπαίδευση, φυσιολατρικός τουρισμός, επιστημονική έρευνα και περιβαλλοντική παρακολούθηση. Αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα διαχείρισης.

Το Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης, ιδανικός για τη διαβίωση των αρπακτικών καθώς η πλούσια δασική κάλυψη διακόπτεται συχνά από ξέφωτα, μικρά βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη ευρωπαϊκών αρπακτικών πουλιών και είναι η μόνη περιοχή της ηπείρου που συναντάμε ταυτόχρονα τα τρία από τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης. Το ένα από αυτά, ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus), αποτελεί και το είδος «σημαία» της περιοχής καθώς διατηρεί στη Δαδιά τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Το 2001 το δάσος χαρακτηρίστηκε Εθνικό Πάρκο ενώ αποτελεί ίσως την πληρέστερα διαχειριζόμενη προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας. Στα όρια του Εθνικού Πάρκου περιβάλλονται δύο δήμοι (Σουφλί, Τυχερό) με συνολικό πληθυσμό 11.000 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, την υλοτομία και τον οικοτουρισμό.


Το WWF άρχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή του Έβρου από το 1979. Το 1992 μία επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Δαδιά.

Αρχικά ο κύριος στόχος μας ήταν να αντιμετωπίσουμε με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο τις ανάγκες και τις απειλές που αντιμετωπίζει το δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και να καταγράψουμε τις εξελίξεις στο Δέλτα του Έβρου ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της διαχείρισης και της προστασίας του.

Σήμερα η Δαδιά είναι μία από τις πληρέστερα διαχειριζόμενες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα. Η διαχείριση αυτή πέρα από τα καθαρά οικολογικά οφέλη έχει συμβάλει σημαντικά στην φυσιογνωμία της περιοχής. Η Δαδιά αποτελεί αυτή την στιγμή ίσως τον δημοφιλέστερο οίκο-τουριστικό προορισμό της Ελλάδας. Υποδέχεται περισσότερους από 35000 επισκέπτες το χρόνο, με μεγάλα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, όπως πολλαπλές θέσεις εργασίας για νέους και γυναίκες του χωριού, αυξημένη ζήτηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, που διαχέονται και στις άλλες γειτονικές περιοχές.

Έχοντας συμβάλλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της Δαδιάς σε μία από τις πληρέστερα διαχειριζόμενες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, οι δραστηριότητες των συνεργατών και των εθελοντών του WWF Ελλάς συνεχίζονται και εξελίσσονται με στόχο να δώσουν απαντήσεις στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

1) ??????? ????? ?? ???? ??? ??????
?????????????? ??? ???????????? ??? ??????? ?????????? ??? ???????? ?????? ??? ?????? ????????? ?????? ??? ????????? ????????? ??? ??? ???? ?????????? ??? ???????? ???? ??????? ????? ???? ????????????? «??????? ???????? ?????????????? (???)»
????? ??? ??????? ??? WWF ????? ???.

2) ??????????
?????????????? ??? ?????????????
???????? ??? ??? ?????????????? ??? ????????? ????? ?????????? ???
?????????? ?? ????????? ???? ??????. ??????????? ????????? ???????????
??? ????????? ?????-??????????? ??? ??????????? ??????????? ??? ???
????????????? ??? ????????? ??? ?????????. ?? ?????????? ?? ??????????
????????? ??? ??????????????? ??????? ?????? ?????????????? ???
??????????? ??? ??????????? ??? ???? ?????????? ?????.



3) ?????????
?????????????? ??? ????????????? ????????? ??? ?????? ??? ?????? ?????
??? ?? ????? ????. ?????? ??????????????, ???????????? ???, ????
??????? ? ??????????, ??????????????? ??? ??????? ??? ???????? ??
????????? ??? ?? ???????? ???? ????? ??? ????? ??? ??????? ??????.


4) ?????? ?????
???????????? ??? ?????????? ????????? ??? ????? ??????????? ??? ???????
?????? ?????? ???????? ???????? ???? ??? ?? ???? ??? ????? ???????????
??? ??????????? ?????? ??? ????? ??? ?????.


5) ?????????
??????????? ??? ??? ???????? ??? ???????? ????????? ???? ???????. ???
????? ?? WWF ????? ???? ????????? ?????????? ???? ????????? ???
????????? ??? ????????, ???? ???????? ??? ???????????? ??????????, ????
??? ???? ????????? ??? ???????? ??? ???????? ?????????? ???? ? ???????
??? ?? ?????? ??????????. ???????? ?????????? ??? ?????????? ??? ?????
??????????? ??? ??????????? ?????? ??? ?????? ??? ??? ?????????? ???
??? ?????????????? ???????? ??? ????????? ??? ????? ??? ?????


6) ?????????
??????????? ??? ??????????????? ?? ??????????? ??? EVS (????????? ?????????? ????????)


7) ???????????? ?????
??????????? ????????
???????? ??? ????????????? ?????? ??? ???????????? ??? ??? ??????? ???
?? ??????????? ??? - ?? ??? ?????? ????????? ??? ?? ???????? ??? ??????
????????, ?????? ??? ??????, ??? ???????? ????????????? ????????????,
???? ??? ?? ????????? ??? ?? ?????????? ?????????? ??? ????????????????
??? ?????? ???? ????? ? ?????? ??? ??????? ??? ?? ??????? ????????.


Y???????? ????????????: ??????? ???????,
g.marinos@wwf.gr, 25540 32210



Έχει επεξεργασθεί από τον/την Silvermist στις Δευ Σεπ 07, 2009 12:29 pm, 1 φορά

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

Ο Μαυρόγυπας (Aegypius monachus) είναι σπάνιο και τοπικό επιδημητικό είδος που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο καθώς πλέον κινδυνεύει με εξαφάνιση στην Ελλάδα σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της χώρας.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν πολύ διαδεδομένο και πολυάριθμο, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στην Κρήτη. Στη συνέχεια ο πληθυσμός του συρρικνώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1980 η αναπαραγωγή του να περιοριστεί σε δύο περιοχές της Ελλάδας - τον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Σήμερα ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός του μαυρόγυπα στη Βαλκανική απαντάται στο ΕΠ Δαδιάς όπου το WWF Ελλάς εργάζεται για την επιβίωση του εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες. Αποτέλεσμα της παρουσίας του WWF στην περιοχή από το 1980 και της εγκατάστασης επιστημονικής ομάδα το 1993 είναι ο πληθυσμός του μαυρόγυπα να έχει αυξηθεί από 25 μόλις άτομα το 1980, σε 90-100 την τελευταία πενταετία.

Ο μαυρόγυπας δεν μεταναστεύει και σπάνια πετά μακριά από την περιοχή αναπαραγωγής του. Πραγματοποιεί όμως κοντινές μετακινήσεις, ιδιαίτερα στη μη αναπαραγωγική ηλικία, με αποτέλεσμα μαυρόγυπες από το ΕΠ Δαδιάς συχνά μετακινούνται δυτικά έως το νομό Δράμας και βόρεια σε κοιλάδες του Άρδα εντός της Βουλγαρίας. Συχνάζει σε δασώδεις ημιορεινές και ορεινές περιοχές και φωλιάζει σε ώριμα πεύκα που περιβάλλονται από μικρά ανοίγματα ή χαμηλή βλάστηση σε πολύ απότομες πλαγιές.

Ζευγαρώνει διά βίου. Από τον Ιανουάριο οι γονείς ξεκινούν τις αναπαραγωγικές τους πτήσεις πάνω από τη φωλιά τους, και κατασκευάζουν μαζί τη φωλιά που μετά από χρόνια συνεχούς χρήσης μπορεί να φτάσει ένα μέτρο ύψος και δύο μέτρα πλάτος. Το θηλυκό γεννά στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου ένα αβγό, το οποίο επωάζουν και οι δύο γονείς για διάστημα 55-60 ημερών. Το μικρό ανεξαρτητοποιείται σε ηλικία 3,5 μηνών και πετά από τη φωλιά του, ενώ ωριμάζει για αναπαραγωγή σε 5-6 χρόνια.

Τα ψοφίμια θηλαστικών ζώων μικρού και μεσαίου μεγέθους αποτελούν την κύρια τροφή του. Στο ΕΠ Δαδιάς συχνά παρατηρείται να κλέβει από το έδαφος τις χελώνες που αρπάζει και σπάζει ο Χρυσαετός. Ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση των πληθυσμών των μαυρόγυπων στην ελληνική ύπαιθρο ήταν η έλλειψη τροφής λόγω της αλλαγής των πρακτικών κτηνοτροφίας, από ζώα ελεύθερης βοσκής σε εσταυλισμένα ζώα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η απώλεια, το 1987 δημιουργήθηκε χώρος συμπληρωματικής τροφοδοσίας των γυπών κοντά στο χωριό της Δαδιάς γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση και σταθεροποίηση του πληθυσμού των μαυρόγυπων.

Ένας επίσης σοβαρός παράγοντας της μείωσης των μαυρόγυπων αλλά και των άλλων ειδών γυπών ήταν η εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων για την καταπολέμηση των μεγάλων και μικρών σαρκοφάγων ζώων, όπως οι λύκοι, τα τσακάλια, οι αλεπούδες, τα κουνάβια και οι ασβοί, καθώς και των πουλιών, όπως αετοί και κορακοειδή, είδη άγριας πανίδας που στο παρελθόν διώκονταν ως ζώα «επιβλαβή» για την αγροτική παραγωγή. Οι μαζικές θανατώσεις γυπών που τρέφονταν με τα δηλητηριασμένα νεκρά ζώα οδήγησε στη συρρίκνωση των πληθυσμών τους σε ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Παρότι, ο όρος «επιβλαβές ζώο» δεν αναφέρεται πλέον επίσημα και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει απαγορευτεί από το 1993 στην Ελλάδα, τα δολώματα συνεχίζουν να τοποθετούνται παράνομα στην ύπαιθρο. Τα δηλητηριασμένα ζώα που αφήνονται ανεξέλεγκτα στη φύση αποτελούν παγίδες θανάτου για τους ελάχιστους γύπες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα και η κύρια απειλεί που αντιμετωπίζει ο μαυρόγυπας στη Δαδιά.

Επίσης η μείωση των ώριμων δέντρων λόγω εκμετάλλευσης των δασών για παραγωγή ξύλου αποτέλεσε σε συνδυασμό με τους προαναφερόμενους, ακόμη έναν παράγοντα συρρίκνωσης των πληθυσμών του Μαυρόγυπα.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε περιοχές αναζήτησης τροφής του μαυρόγυπα που συνιστά μία επιπλέον απειλή, το μέγεθος και τη σοβαρότητα της οποία διερευνά το WWF Ελλάς.

Το γεγονός ότι οι περισσότερες φωλιές του είδους βρίσκονται εντός της Ζώνης Αυστηρής Προστασίας του ΕΠ Δαδιάς αλλά και η μακρόχρονη συμπληρωματική τροφοδοσία που διενεργείται στην περιοχή αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους της αύξησης του πληθυσμού.

Η ομάδα του WWF Ελλάς στην περιοχή επισημαίνει πως χρειάζεται αυστηρός έλεγχος της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων αλλά και ενίσχυση της ελεύθερης βοσκής και βελτίωση των πληθυσμών των οπληφόρων εντός και εκτός των ορίων του Ε.Π. Δαδιάς για να εξασφαλιστεί το μέλλον του είδους στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Η ορθή χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στους χώρους τροφοληψίας εκτός ΕΠ Δαδιάς μπορεί να μειώσει τα περιστατικά προσκρούσεων στις ανεμογεννήτριες και για αυτό το σκοπό το WWF Ελλάς έχει καταθέσει πρόταση για την υιοθέτηση ορθών πρακτικών χωροθέτησης.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Επιστημονικό όνομα: Aegypius monachus
Κοινό όνομα: Μαυρόγυπας & στον Έβρο καρτάλι
Περιγραφή: Ο μεγαλύτερος γύπας της Ευρώπης, σε νεαρή ηλικία έχει μαύρο χρώμα ενώ σαν ενήλικας είναι καστανόμαυρος και έχει καστανόχρωμη τραχηλιά γύρω από το λαιμό. Έχει κοντή ουρά και πλατιές φτερούγες, τις οποίες κρατά επίπεδες κατά το πέταγμα.
Άνοιγμα φτερών: 2,8 - 3 μέτρα
Βάρος: 7,5-8 κιλά
Βιότοπος: Στην περιοχή του δάσους Δαδιάς φωλιάζει σε πλαγιές με απότομες κλίσεις όπου κυριαρχούν τα ώριμα πευκοδάση.
Κύριες απειλές: Θνησιμότητα για την οποία ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα οι άνθρωποι και μείωση της διαθεσιμότητας τροφής. Κύρια αιτία θανάτου αποτελούν τα δηλητηριασμένα δολώματα.

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

'Προστασία των αρπακτικών πουλιών του δάσους Δαδιάς'
Από το 2002 μέχρι και το 2005 το WWF Ελλάς δημιούργησε και
διαχειρίστηκε το πρόγραμμα LIFE "Προστασία των Αρπακτικών Πουλιών του
Δάσους Δαδιάς".
Οι δράσεις του προγράμματος στόχο είχαν την εφαρμογή ενός
ολοκληρωμένου σχεδίου για την μελέτη και προστασία της ανεκτίμητης
περιοχής του Δάσους Δαδιάς.

Το πρόγραμμα 'Προστασία των Αρπακτικών πουλιών του Δάσους Δαδιάς'
χρηματοδοτήθηκει κατά 60% από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά
40% από ιδίους πόρους του WWF Ελλάς. Για την ανεύρεση αυτών των πόρων,
το WWF Ελλάς βασίστηκε όπως πάντα στις συνεισφορές των υποστηρικτών
του, αλλά και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες δωρεές 'διακεκριμένων φίλων',
στους οποίους θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας.
Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη οφείλουμε στα Ιδρύματα Α. Γ. Λεβέντη και
Μποδοσάκη, η πολύτιμη υποστήριξη των οποίων συνεισφέρει καταλυτικά στην
υλοποίηση των δράσεων μας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο φυλλάδιο του προγράμματος: Layman's report

www.wwf.gr

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης